Pretraži
Rusi prepijani za vožnju? Država im želi propisati obaveznu ugradnju alkotestera u vozila

Rusi prepijani za vožnju? Država im želi propisati obaveznu ugradnju alkotestera u vozila

Objavljeno: 09/09/2020 / Autor: Tin / Foto: pexels.com

Rusi žele propisati obaveznu ugradnju alkotestera – Alkohol i vožnja gotovo nikada nisu išli zajedno. Godišnje se događa previše prometnih nesreća koje su uzorkovane vožnjom pod utjecajem alkohola pa svaka država ima poprilično stroge zakone kojima se takva vožnja zabranjuje. No brojni vozači još uvijek nisu svjesni posljedica vožnje pod utjecajem alkohola pa bez savjesti sjedaju za volan i voze u pijanom stanju.

Rusija je jedna od država s najvećim stopama smrtnih slučajeva na cestama u Europi. Samo prošle godine je zabilježeno preko 17 tisuća poginulih u prometnim nesrećama, a većina tih nesreća otpada na slučajeve u kojima su vozači bili pod utjecajem alkohola. Takvi podaci su zaista zabrinjavajući pa se sada traži rješenje kojim bi se znatno smanjile takve brojke.

Njihove vlasti već su napravile izrazito oštre kazne za vozače pod utjecajem alkohola. Primjerice, ako pijani vozač izazove nesreću u kojoj skrivi smrt dvije ili više osoba, istome prijeti kazna do čak 15 godina zatvora.Rusi žele propisati obaveznu ugradnju alkotestera

Osim toga, istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) je pokazalo da je u Rusiji pala konzumacija alkohola nakon što su znatno povećane cijene istoga te je provedeno suzbijanje domaće proizvodnje alkohola. No čini se da i takvi propisi ne pomažu dovoljno jer je smrtnost u prometu još uvijek prevelika.

Stoga Rusija traži nova rješenja za kontrolu vozača, a jedan od prijedloga je svakako privukao pažnju javnosti. Naime, predloženo je da svaki novi automobil stiže s ugrađenom blokadom za testiranje daha, odnosno da vozači uvijek moraju proći alkotest kako bi uopće mogli pokrenuti automobil.Iako bi takav propis značajno smanjio vožnju pod utjecajem alkohola, ruska vlast je ipak ostala podijeljena. Dio dužnosnika se slaže s takvim programom, ali ostali smatraju da tehnologija tek mora postati cjenovno pristupačnija ili pak jednostavnija za upotrebu. No mnogi ne znaju da se takvi uređaji već koriste u brojnim zemljama poput Danske, Poljske, Finske, Francuske i sličnih.

Naime, navedene zemlje su propisale da vozači koji su uhvaćeni u vožnji pod utjecajem alkohola moraju ugraditi uređaj Alcolock. Isti funkcionira poprilično jednostavno, a i cjenovno je relativno prihvatljiv. Kada vozač uključi automobil, prvo mora puhnuti u njega. Ako je razina alkohola u krvi previsoka, motor će se automatski blokirati i neće se moći pokrenuti.

Stoga je vrlo moguće da se ovakav prijedlog zakona zapravo i uvede u Rusiji, a vjerojatno će za početak uređaji biti dodijeljeni samo vozačima s povijesti alkoholizirane vožnje. Ako prijedlog bude usvojen, onda je samo pitanje vremena kada će proizvođači biti primorani ugrađivati navedene uređaje.Rusi žele propisati obaveznu ugradnju alkotestera

Povratak na vrhpointer
Zatvori X