Pretraži
Rupa u zakonu! Ovo su opasne radnje za volanom koje ujedno nisu kažnjive.

Rupa u zakonu! Ovo su opasne radnje za volanom koje ujedno nisu kažnjive.

Objavljeno: 21/09/2019 / Autor: Mihael / Foto: Freepic

Vjerojatno jedan od najčešćih poroka koji se prakticiraju za volanom jest pušenje. Nismo ovdje da kritiziramo pušače zbog njihove za zdravlje štetne navike, ali ćemo zato skrenuti pozornost na opasnosti koje predstavlja pušenje tijekom vožnje, odnosno upravljanja vozilom.

Kritični trenutci su paljenje cigarete za vrijeme vožnje jer pri tome vozača odvraća velik dio pažnje od ceste i svoga okruženja. Znamo da u vožnji svaka sekunda može biti ključna, stoga nekoliko dragocjenih sekundi potrebnih za paljenje cigarete može dovoljno odvući pažnju da postanemo ugroza za sigurnost u prometu.

S obzirom da je cigareta goruća tema, postoji realistična šansa da vam zapaljena cigareta padne na odjeću ili sjedalo automobila. Ovisno o situaciji, bit ćete više ili manje smeteni od praćenja prometa. Pušači znaju, uz cigaretu uvijek odlično paše i kava tako da nećete trebati mikroskopom tražiti spretnjakovića koji vozi, puši i pijucka kavu, još mu samo novine fale. Srećom to one su „demode“ a čitanje portala na mobitelu je strogo kažnjivo.


nije kažnjivo za volanom

nije kažnjivo za volanom

nije kažnjivo za volanom


Neki vole prije kave a neki poslije, ali samo će najsitiji odoljeti nekom zalogaju u vožnji. Žongliranje sa grickalicama ili sendvičem u ruci dok šaltate ručni mjenjač i plešete po tri pedale nekima izgleda kao nova olimpijska disciplina vrijedna usavršavanja, međutim to nije ništa drugo nego li krajnja neodgovornost za volanom. Udari li žeđ u vrućim ljetnim mjesecima (znamo, upravo su prošli) posegnut ćete za osvježevajućim napitkom ili ne daj Bože pivcem.

Neovisno o sadržaju, potrebno je otvoriti ambalažu za što su potrebne dvije ruke pa se pitamo s čime se onda drži volan, eventualno jednim prstom. Da stvar bude apsurdnija, benzinske postaje su prebukirane stvarima koje su kao stvorene za ometanje vozača u vožnji. Sendviči, grickalice, bomboni, cigarete, pića… dalje nećemo nabrajati, jer za to je potrebno dvoje.

Ovo do sada je bio samo djelić toga što vozači učestalo prakticiraju za volanom. Skidanje i oblačenje odjeće također nije rijetka pojava jer klima ili grijanje ponekad nisu dovoljni. Spomenuvši to dvoje, prščaknje po idealnoj temperaturi i snazi puhanja isto vas ometa u vožnji ako niste znali.

Nadalje u tu kategoriju spada i traženje odredišta po navigacijskom sustavu te biranje glazbe. Koliko puta se dogodilo vlasnicima malo starijih automobila da počnu s vožnjom bez da su provjerili retrovizore koji su ostali sklopljeni? Svako podešavanje retrovizora u vožnji je prilično dekoncentrirajuće, pogotovo ako se retrovizori podešavaju ručno, bez elektronike.

Ima tu još aktivnosti kojima nije mjesto za volanom u vožnji poput šminkanja, podešavanja sjedala i volana, traženje stvari po policama i ladicama u kabini automobila. Izuzev korištenja mobitela, paradoksalno je da su sve nabrojane aktivnosti potpuno legalne dok ste za upravljačem.


Pogledaj galeriju


nije kažnjivo za volanom

Povratak na vrhpointer
Zatvori X