Pretraži
Rolls-Royce Wraith Eagle VIII leti cestom poput prvog prekoatlantskog leta 1919. godine

Rolls-Royce Wraith Eagle VIII leti cestom poput prvog prekoatlantskog leta 1919. godine

Objavljeno: 24/05/2019 / Autor: Mihael / Foto: Rolls-Royce

Rolls-Royce će napraviti limitiranu verziju luksuznog Wraith kupea znakovitog imena Eagle VIII. Automobil će biti službeno predstavljen javnosti na prestižnom događanju Concorso d’Eleganza Villa d’Este na jezeru Como u Italiji. Automobil odaje počast dvama pilotima koji su prvi na svijetu preletjeli Atlantski ocean u jednom letu bez prekida, prije točno 100 godina, davne 1919. godine.

John Alcock i Arthur Brown su dvojica pilota koji su zaslužni za veliki podvig u pionirsko doba avijacije. Poletjeli su iz Newfoundlanda u Kanadi, u Vickers Vimy bombarderu iz Prvog svjetskog rata. Odredište je bila Irska. Pouzdanost nije bila jača strana aviona toga doba, ali srećom za dvojicu pilota, Rolls-Royce motori su se pokazali izvrsnima. Riječ je o dva 20.3-litrena Rolls-Royce Eagle VIII motora koji su ih služili cijelim putem bez greške.

Dobar dio nužne avionske opreme poput radija, navigacije pa i grijača kabine je ubrzo nakon polijetanja otkazao zbog oštećenja na generatoru struje. Piloti su bili prepušteni navigaciji prema zvijezdama kako bi našli put do Irske. Fora je što su upravo zvijezde i oblaci glavni elementi ukrašavanja ove posebne i limitirane serije Wraitha kojih će biti napravljeno samo 50.


Rolls-Royce 100 godina leta preko Atlantika

Rolls-Royce 100 godina leta preko Atlantika

Rolls-Royce 100 godina leta preko Atlantika


Strop luksuzng automobila se sastoji od 1,183 svjetleće niti koje oznaćavaju točan raspored zvijezda kakav je bio u vrijeme leta iznda Atlantika u lipnju 1919. godine. Ukrasno drvo u kabini automobila dodatno je ukrašeno elementima napravljenima od srebra i bakra čime oslikava pogled na Zemlju po noći iz zraka.

Put dugačak oko 3,000 kilometara Alcock i Brpwn su prevalili nakon 15 sati i 57 minuta leta uz prosječnu brzinu od 184 km/h. Osim vlastitoj odvažnosti i velikoj dozi sreće, svoj uspjeh mogu zahvaliti V12 Rolls-Royce Eagle VIII motorima snage 350 KS. Za uspjeh su dobili odličja od tadašnjeg kralja Georga V, djeda današnje kraljice Elizabete II.


Pogledaj galeriju


Rolls-Royce 100 godina leta preko Atlantika

Povratak na vrhpointer
Zatvori X