Pretraži
I, Robot; Poštar više ne zvoni dvaput – samo se nacrta dostavljen autonomnim vozilom!

I, Robot; Poštar više ne zvoni dvaput – samo se nacrta dostavljen autonomnim vozilom!

Objavljeno: 28/05/2019 / Autor: Petar Bondek / Photo © Tim LaBarge 2019

Zamislite poštara kojeg ni kiša ni rottweileri s PTSP-em ne mogu omesti!

Ameri su pretili, lijeni i ne vole izlaziti iz kuće – možda zato jer isti posjeduju 393 milijuna ručnog vatrenog oružja koje je stalno u akciji – dnevno se njime usmrti oko 100 Amerikanaca, uz podjednak broj ranjavanja.

Nije baš neki gušt ići u supermarket u kevlarskom kompletiću s kacigom, pogotovo jer i tamo prodaju oružje i municiju dvije police dalje od praška za veš i čipsa, pa je web trgovina masovna – kao i sve pri Vujči Samu. Volite brojke? Ja baš i ne, ali prošle godine je njihova pošta ( U.S. Postal Service ) isporučila ŠEST MILIjARDI paketa – dvostruko više nego prije deset godina.

Potreba za brzom i pouzdanom dostavom je i više nego naglašena, no kao i uvijek postoji problem s ljudskim resursima. Prosječna (godišnja) plaća u USPS-u je 60. 876$, što iznosi oko 6.000 manje nego što ima lokalni nadglednik u McDonaldsu, pa nije baš da šljakeri u zmiji čekaju na posao.

Ford je doskočio ovom problemu – brišući ljudski faktor iz poštanske jednadžbe! Zvuči okrutno, no kapitalizam je obično takav – okrutnost je grafitna mast u satnom mehanizmu današnjeg društva.

Kako robotsko-autonomni duo funkcionira?

 

Terminatorov pra-nećak

Zove se Digit, a proizvodi ga Agility Robotics. Naravno da se radi o pranećaku Cyberdyne Systems Modela 101 (za frendove “Terminator”), koji je ovdje jer autonomno vozilo ne može samo dostaviti paket.

Dig-it (iliti “Žišku”) je sastavljen od lakih metala i može nositi teške terete (ne baš piano, ali s 20 kg je OK), hodati po neravnim terenima, savladati stepenice, a pošto će djelovati u vrlo nasilnoj (ne)kulturi reagira na guranje, popikavanje, gađanje loptama, pogotke iz samostrela i brutalni napad rottweilera s početka priče.

Da, možda zamišljate vatreni odgovor u RoboCop stilu, no Digit je (zasad) naoružan samo žiroskopom koji anulira promjene u gibanju. Napominjem “zasad”. Digit je naravno opremljen LiDAR -om (Light Detection and Ranging: optički laserski uređaj za svjetlosno zamjećivanje i klasifikaciju) i s nekoliko stereo kamera, a rješenja donosi u dogovoru s autonomnim vozilom, koje mu bira optimalnu putanju prilaza vratima. Ne šalim se. Kompići su kompići!

Pogledaj galeriju

Povratak na vrhpointer
Zatvori X