Pretraži
Roborace Robocar – jedan od prvih samovozećih trkaćih automobila na svijetu

Roborace Robocar – jedan od prvih samovozećih trkaćih automobila na svijetu

Objavljeno: 06/03/2017 / Autor: Vozim HR / Foto: Robocar, Daniel Simon

Utrke automobila bez vozača su jednostavno dosadne. Doista si ne mogu zamisliti niti jednu trunku emocije, bezobraznog guranja ili bezobraznog zatvaranja zavoja od strane robotiziranog vozača aka samovozećeg automobila.

Međutim, te bezidejne utrke mogu pomoći unaprijeđenju automobilskih performansi bez da ugrožavaju vozače prilikom testnih vožnji, pogotovo prototipova u ranoj fazi. Imajući to na umu (barem se tako nadamo)  Roborace – proizvođač prvog samovozećeg trkaćeg automobila  (Roborace Robocar) smatra da na ovaj način može pridonijeti budućem razvoju autonomnih vozila.

Tijelo mu je izgrađeno od ugljičnih vlakana i ima četiri motora od 300 kW

Roborace je otkrio svoj novi automobil – Robocar – na ovogodišnjem Mobile World kongresu. Roborace Robocar će se utrkivati protiv drugih autonomnih automobila u seriji utrka osmišljenih kao platforma za softverske inženjere i dobavljače kako bi mogli dalje razvijati softver, tehnologiju i materijale koje će zatim implementirati u samovozeće automobile koji izlaze na cestu.


Roborace Robocar

Foto: Robocar, Daniel Simon


Sam automobil, kojeg je dizajnirao Daniel Simon, poznat po dizajnu futuristički izgledajućih automobila za SF filmove poput Tron: Nasljedstvo i Zaborav, dug je 4.8 metara, dva metra širok i težak 975 kg. Tijelo mu je izgrađeno od ugljičnih vlakana i ima četiri motora od 300 kW, po jedan za svaki kotač, zahvaljujući čemu može postići maksimalnu brzinu od 318 km/h.

Roborace Robocar -ova sposobnost da sam odvozi utrku je omogućena zbog njegove svijesti o okolišu u kojem se nalazi. Ima 5 optičkih radara koji detektiraju udaljenost koristeći laser, dva radara, 18 ultrazvučnih senzora, dva optička senzora brzine, šest AI kamera i globalni sustav satelitske pozicije. Također, u automobilu se nalazi kompjuter koji obrađuje podatke dobivene pomoću opreme za otkrivanje i pozicioniranje s do 24 trilijuna kalkulacija u sekundi.


Roborace Robocar

Foto: Robocar, Daniel Simon


Softver zatim koristi ovu ogromnu količinu podataka kako bi izračunao najbolju i najučinkovitiju putanju na stazi, a u tome se najbolje očituju elementi utrke, pri čemu svaka ekipa može izraditi svoj softver kako bi automobil gurnula do njegovih granica.

Michelin će osigurati gume za Robocar seriju, kao i za Formulu 1, pa će Robocar koristiti prave gume kako bi postojala izravna veza između podataka dobivenih tijekom utrke i guma koje bi eventualno mogle biti korištene na samovozećim cestovni automobilima.Inače, slična kolekcija automobila u razvoju, nazvana Devbots, već je isprobana na stazi – kao utrka podrške u Buenos Aires kolu prvenstva Formule E. Nažalost, jedan od automobila se sudario dok je pokušavao manevrirati na stazi, iako nije previše oštećen. Robocarsi će izaći na stazu kasnije ove godine.


Pogledaj galeriju

Povratak na vrhpointer
Zatvori X