Pretraži
Renault uzvraća udarac! Stiže nam strujić za manje od 10,000 Eura!

Renault uzvraća udarac! Stiže nam strujić za manje od 10,000 Eura!

Objavljeno: 12/09/2019 / Autor: Mihael / Foto: Renault

Možda toga nismo svjesni ali Renault iza sebe ima cijelo desetljeće bogatog iskustva u proizvodnji električnih automobila. Najviše je tu doprinijeo mali gradski kompakt Zoe kojeg Renault ima u svojoj ponudi od 2012. godine. Zahvaljujući tome iskustvu i namjeri da elektrificira europski vozni park počevši od dna, Renault najavljuje da će na europsko tržište donijeti električni automobil sa cijenom manjom od 10,000 Eura.

Prema riječima prvog čovjeka Renaulta, generalnog direktora Bollorea, kompanija posluje sa profitom već sada kada su u pitanju električni automobili. Trenutno tržište električnih automobila je vrlo ograničeno volumenom, jer kako je već poznato, velika većina vozača električne automobile doživljava kao razonodu bogatih koja za sada niti dugoročno ne opravdava svoju paprenu cijenu u startu.

Izuzev nekih praktičnih i tehničkih ograničenja, upravo je visoka cijena električnih automobila jedna od glavnih prepreka ka njihovoj masovnijoj potražnji a samim time i prodaji. Sa padom cijena i izgradnjom potrebne infrastrukture, električni automobili bi se mogli izjednačiti po pristupačnosti sa svojim benzinskim i dizelskim rođacima.


električni Renault za manje od 10000 Eura

električni Renault za manje od 10000 Eura

električni Renault za manje od 10000 Eura


Upravo u tom aspektu ključnu ulogu bi mogao imati najavljeni niskobudžetni električni automobil iz redova Renaulta. Predviđajući kretanje tržišta električnih automobila, Renault očekuje kako će i dalje imati zaradu kada se broj električnih automobila koje prodaju poveća.

Suvremeni koncepti dijeljenja automobila i kratkoročnog najma vozila idu u prilog Renaultovom povoljnom električnom automobilu. Renault trenutno dobro zarađuje na pilot projektu koji uspješno funkcionira u Španjolskoj u Madridu gdje je Renault stavio u promet 800 električnih Zoe automobila.

Sljedeće godine Renault kreće sa prodajom K-ZE automobila u Kini gdje su najavili ravnopravnu borbu sa kineskim proizvođačima. Pokaže li se K-ZE uspješnim projektom u Kini, nije isključeno da ga Renault dovede i u Europu gdje bi bilo potrebno da cijenu zadrži ispod 10,000 Eura.

Renault je svjestan da si ne može svatko priuštiti skupocjene električne automobile kakvi se u pravilu nalaze u ponudi brojnih proizvođača automobila. Poslije 2022. godine Renault bi u suradnji sa Nissanom trebao predstaviti novu platformu za električne automobile.


Pogledaj galeriju


električni Renault za manje od 10000 Eura

Povratak na vrhpointer
Zatvori X