Pretraži
Renault i Nissan zajedničkim snagama kreću u osvajanje tržišta samovozećih električnih automobila

Renault i Nissan zajedničkim snagama kreću u osvajanje tržišta samovozećih električnih automobila

Objavljeno: 21/05/2017 / Autor: Vozim HR / Foto: Renault

Renault i Nissan su se udruženim snagama pridružili zabavi s autonomnim, električnim vozilima. Naime francusko-japanski savez, koji se bavi prodajom automobila od predstavljanja Nissan Leafa 2010. godine, najavio je da će surađivati s transportno-tehnološkim konzultantom Transdevom na razvoju flote samovozećih električnih automobila u svrhu testiranja. No model koji će im poslužiti kao “pokusni kunić” neće biti Leaf nego Renault Zoe.

Iako nisu objavili previše detalja, grupa je otkrila da će testiranja na terenu vršiti na području Pariza, a Transdev je poznat po svojoj tvrdnji da upravlja, kako sami kažu, prvom komercijalnom samovozećom uslugom na svijetu, na francuskom EDF kampusu.


Renault Zoe ZE 40

Foto: Renault


Navedeni savez je već počeo raditi s Microsoftom na unapređenju vozačke tehnologije, te su se udružili i s japanskim DeNA-om kako bi izgradili samovozeće vozilo koje bi pružalo komercijalne usluge.

Podsjećamo, još u siječnju Nissan je najavio da će njihove ProPilot značajke, koje uključuju poboljšane samovozeće sposobnosti, u “bliskoj budućnosti” biti dodane njihovom električnom Leafu.Naravno, i drugi proizvođači automobila su uskočili u igru izgradnje samovozećih električnih automobila. Poznato je da Tesla već neko vrijeme “gura” svoje automobile prema autonomiji, a General Motors je najavio da će ove godine početi s testiranjima samovozećih električnih Chevrolet Boltova. Sve u svemu, pred nama je zanimljivo doba – bez vozača i goriva.

Pogledaj galeriju

Povratak na vrhpointer
Zatvori X