Pretraži
Registarske oznake u Hrvatskoj: Što znače zeleni znakovi i plave tablice, a što PP i PV oznake?

Registarske oznake u Hrvatskoj: Što znače zeleni znakovi i plave tablice, a što PP i PV oznake?

Objavljeno: 17/05/2020 / Autor: Tin /

Registarske oznake u Hrvatskoj – Na hrvatskim cestama moguće je često uočiti registarske oznake koje se izdvajaju od drugih. Uz standardne registarske oznake, postoje i one s kombinacijom brojeva po želji ili pak personalizirane oznake s riječima ili znakovima.

Takve tablice zapravo se jedino razlikuju po tome koliko je vlasnik istih voljan platiti, ali postoje i tablice koje ne može svatko dobiti, a mnogi niti ne znaju njihovo značenje. Riječ je o registarskim oznakama za diplomate, oznakama za strance koji privremeno žive u Hrvatskoj ili pak probnim, prijenosnim ili povijesnim tablicama.

Registarske oznake u Hrvatskoj

Najčešće je moguće vidjeti bijele oznake u obliku naljepnice s crnim oznakama i brojevima. U tom slučaju riječ je o probnim ili pokusnim tablicama koje se u pravilu koriste na tri dana te se dobivaju prilikom kupovine automobila koji nije registriran. Trajanje od tri dana dovoljno je za prevesti automobil do mehaničara pa u pravilu kasnije do najbliže stanice za tehnički pregled.

Registarske oznake koje izgledom podsjećaju na one standardne, ali imaju zamijenjene pozicije brojeva i slova, mogu biti ili prenosive pločice ili pločice koje označavaju povijesno vozilo. Prenosive pločice imaju oznaku PP umjesto klasične kombinacije slova i najčešće ih koriste prodajni saloni automobila, a pločice koje tako imaju oznaku PV mogu se dobiti samo ako se koriste na registriranom povijesnom vozilu.


Subaru-Impreza-22B-STi


Vrlo često se diljem Hrvatske mogu vidjeti i plave registracijske oznake sa žutim slovima, a riječ je o vozilima diplomatskih i konzularnih predstavništava, misija stranih država i predstavništava međunarodnih organizacija u Republici Hrvatskoj.

One na prvom mjestu imaju brojčanu oznaku zemlje iz koje je predstavništvo, potom slovnu oznaku djelatnosti predstavništva, odnosno statusa osobe u tim predstavništvima te na kraju registarski broj vozila.

Zanimljivo je da se prema takvim registarskim pločicama i vrlo lako mogu saznati djelatnosti predstavništava i statusa osobe u tim predstavništvima. Tako će naprimjer vozila diplomatskih predstavništava, misija stranih država i predstavništava međunarodnih organizacija u RH imati oznaku A u sredini, a vozila konzularnih predstavništava i njihovog osoblja koja imaju konzularni status imati oznaku C u sredini.Za tzv. diplomatske tablice postoji i oznaka M koja označava vozila čiji su vlasnici stranci zaposleni u diplomatskim i konzularnim predstavništvima, misijama stranih država i predstavništvima međunarodnih organizacija u Republici Hrvatskoj, ali koji nemaju diplomatski status.

Za vlasnike vozila koji imaju diplomatski status, odnosno na oznakama imaju slova A ili C, dodjeljuju se i dopunske pločice elipsasta oblika crne boje sa žutim slovima. Te oznake mogu biti CMD, CD ili CC, a razlikuju se prema statusu osobe u predstavništvu.

Dopunska pločica sa slovima CMD koriste šefovi diplomatskih predstavništava ili misija, pločice sa slovima CD koriste osobe s diplomatskim statusom, a oznake CC dobivaju vozila kojima se koristi konzularni dužnosnik.

Osim za same diplomate, Republika Hrvatska ima i registarske oznake za vozila stranaca kojima je odobren privremeni ili stalni boravak te privremeno registrirana vozila. Njihova vozila je također vrlo lako prepoznati jer izgledaju kao standardne oznake, ali slova i brojevi su otisnuti u zelenoj boji.Registarske oznake u Hrvatskoj

Povratak na vrhpointer
Zatvori X