Pretraži
Razočaranje strujom u Njemačkoj. Punjenje električnog automobila duplo skuplje nego kod benzinca

Razočaranje strujom u Njemačkoj. Punjenje električnog automobila duplo skuplje nego kod benzinca

Objavljeno: 10/07/2019 / Autor: Mihael / Foto: pexels.com

Punjenje električnog automobila : Prema posljednjem istraživanju, čini se da bi električna struja za punjenje akumulatorskih baterija u električnim automobilima mogla biti i skuplja od benzina ili dizela. Gdje god išli sa električnim automobilom, potrebni će vam biti punjači za baterije u vašem naelektriziranom vozilu. Dok je kad nas u Hrvatskoj velika većina električnih punionica besplatna, drugdje po „razvijenom svijetu“ cijena struje na punionicama se naplaćuje i značajno varira.

Najbolji primjer je Njemačka, država u koju se tako često a možda i prečesto ugledamo kao najsvjetliji primjer uređenog društva. Cijenu fosilnih goriva određuje slobodno tržište na osnovi ponude i potražnje te još nekih faktora da sada ne idemo u tehnikalije. Bilo kako god, litra benzina ili dizela relativno je ujednačena gdje god ga točili unutar jedne države.

Čak i na širem području Europske Unije cijene goriva su relativno ujednačene. Pokazuje se da sve već potražnja za električnom energijom kao pogonskim gorivom automobila negativno utječe na cijene punjenja takvih automobila. Istraživački institut Statista u Njemačkoj je proveo istraživanje tržišta. Otkrili su da cijena struje dostatne za prelazak udaljenosti od 100 kilometara može varirati i više od duplo, ovisno gdje odlučite napuniti vaš automobil.Punjenje električnog automobila je duplo skuplje nego “tankanje” benzinca !?

Najskuplje punjenje na struju je na punionicama Plugsurfinga, gdje struja za 100 km košta 16.36 Eura. Istu „količinu“ struje ćete platiti 14.88 Eura kod New Motiona i njegovih punjača. Najpovoljnije ćete proći na punionicama E.ON gdje ćeet za 100 km struje morati dati 7.95 Eura.

Usporedbe radi, cijena benzina potrebnog za prevaljivanje 100 kilometara koštat će vas otprilike 8.70 Eura ako računamo da automobil troši umjerenih šest litara na 100 km. Uzmemo li za usporedbu automobil sa dizelskim motorom, razlika u cijeni će biti još izraženija.

Neminovno je da će se naplata struje u punionicama električnih automobila uvesti i kod nas u Hrvatskoj. Iz primjera Njemačke ovaj put možemo naučiti kako ne napraviti nešto jer uređeno tržište i ujednačene cijene struje na svim punionicama je nešto na što se sada pozivaju svi u najmnogoljudnijoj zemlji Europske Unije.


Pogledaj galeriju


skupa struja u Njemačkoj, punjenje električnog automobila duplo skuplje nego kod benzinca

Povratak na vrhpointer
Zatvori X