Pretraži
Sam svoj majstor; Može li bolje – Vaš Mercedes se sam parkira dok Vi shoppingirate!

Sam svoj majstor; Može li bolje – Vaš Mercedes se sam parkira dok Vi shoppingirate!

Objavljeno: 23/07/2019 / Autor: Petar Bondek / Photo: Daimler AG

Automobili se sami parkiraju : Kao da niste o tome razmišljali – ostaviti auto da se sam muči oko parkinga dok vi već bacate špeceraj u kolica…

Vrijeme je novac, što znači da ga nikad nemamo dovoljno! Zbrojite samo koliko sati mjesečno potrošite na sado-mazu disciplinu zvanu “traženje parkinga”, znajući da (za razliku od kanadske Alberte) kod nas ne postoje parkinzi u trgovačkim centrima od 20.000 parkirnih mjesta.

 

Realna znanstvena fantastika; HAL 9000 je dinosaur!

Populistički je automobile gurati što dalje od gradova, ali nije baš realno – pogotovo kod nas gdje je prometna infrastruktura (pogotovo javni prijevoz) zapela tamo negdje s Benom Hurom i onim fancy kočijama. No, pedantni Nijemci nude odgovor – Bosch i Daimler su dobili dozvolu od strane autoriteta pokrajine Baden-Württemberg za svoj automatizirani sustav parkiranja u Mercedes-Benzovom muzeju u Stuttgartu – preciznije njegovom parkiralištu.

Automatizirano parkiranje s poslugom – u ovom slučaju fiktivnom  – jer se odvija preko aplikacije na pametnim telefonima, je prvo tipa SAE Level 41 kojem je dano zeleno svjetlo za svakodnevno korištenje.

 

Ono što još više oduševljava je sposobnost Mercedes-Benza da se aktivira (opet preko aplikacije) i poput dresiranog njemačkog ovčara pojavi na istom označenom mjestu gdje je i ostavljen!

 

Ne znam koliko Vas oduševljava ova vijest u okvirima našeg standarda, no moramo se veseliti radi ljudi koji će uživati u poslasticama visoke tehnologije. Mi se još neko vrijeme moramo zadovoljiti malim stvarima , npr. kad pronađemo automobil upravo tamo gdje smo ga ostavili…

 

Pogledaj galeriju

Automobili se sami parkiraju

Povratak na vrhpointer
Zatvori X