Pretraži
Prva testiranja za MotoGP 2018 u Sepangu. Lorenzo odmah na početku oborio rekord staze, Rossi završio tek s devetim vremenom

Prva testiranja za MotoGP 2018 u Sepangu. Lorenzo odmah na početku oborio rekord staze, Rossi završio tek s devetim vremenom

Objavljeno: 01/02/2018 / Autor: Vozim HR / Foto: Facebook

Motociklistička sezona u klasi MotoGP počela je brže nego ikad što je postalo očito kad je već na prvim testiranjima u malezijskom Sepangu, Jorge Lorenzo oborio rekord staze.

Marc Márquez, trenutni svjetski prvak, nije pak započeo najbolje, jer je unutar tri dana, od 30 prisutnih motociklista u Sepangu, odradio drugi po redu najveći broj rundi, ali se ipak nije pomaknuo dalje od osmog mjesta, što je komentirao ovim riječima: “Učinili smo sjajan posao, čak i ako nismo 100 posto usklađeni. No prikupili smo puno informacija koje će pomoći Hondi da postavi dobre temelje”


MotoGP


Márquezov kolega i član ekipe, Dani Pedrosa, završio je ujupno drugi nakon treninga te je izjavio: “Bavili smo se svim područjima postavljanja setupa motocikla i dobili smo uvid u širu sliku”.

Za petostrukog svjetskog prvaka (i tri puta osvajača MotoGP-a), Jorgea Lorenza, ovo je prva sezona u ekipi Ducatija. Vozačke karakteristike talijanskog motocikla razlikuju su od Yamahe na kojoj je Lorenzo sjedio punih devet godina

Svoj stil morao je prilagoditi agresivnijoj Ducatijevoj šasiji, koja zahtijeva potpuno drukčiji stil vožnje , a s obzirom na najbolje postignuto vrijeme u Maleziji, reklo bi se da mu je Ducati već sada jako dobro sjeo.


Jorge Lorenzo


Lorenzo je u Sepangu postigao vrijeme od 1:58,380, čime je oborio dosadašnji Pedrosin rekord rekord iz 2015. godine za 0,223 sekunde. “Sva poboljšanja na novom motociklu definitivno su me zadovoljila, pogotovo jer imam poseban i drukčiji stil vožnje”, rekao je Lorenzo.

Ovaj Španjolac je vrlo zadovoljan s tehničkim stanjem motocikla: “Tek smo na početku, ali imam dobar osjećaj. No potvrdit ćemo sve na nadolazećem testiranju u Tajlandu”.

Ducatijev vozački “performans” upotpunio je i motociklist Andrea Dovizioso: “Uspjeli smo usporediti neke podatke koji su pokazali poboljšanja novog motocikla, pogotovo pri okretanju. Bit će to zadovoljavajuće, ali i na drugim stazama moramo dokazati da smo na dobrom putu”.


MotoGP, Andrea Dovizioso


Inače, Doviziosu ove godine ističe ugovor s Ducatijem, te upravo traju pregovori o novom ugovoru, s tim da bi trebao, u najmanju ruku, ponoviti prošlogodišnje rezultate: “Ljudi i mediji smatraju da ako je vozač tijekom nekoliko sezona postizao slične rezultate, da je dosegnuo svoju granicu, no prošle godine sam otkrio da nijedan vozač nema granice. To vrijedi za sve, pa tako i za mene”, izjavio je Talijan ukazavši da bismo na njega mogli računati kao na mogućeg osvajača ovogodišnjeg MotoGP-a.

Yamaha je pak zadovoljna, iako je njihov Maverick Viňales završio na sedmom, a Valentino Rossi na devetom mjestu na testiranjima. “Više od rezultata, vidjeli smo da možemo biti brzi s novim gumama i nakon 15 krugova. Sve u svemu, vožnja je fizički manje zahtjevna, a nakon testiranja svega, možemo isplanirati simulaciju utrka”, objasnio je Viňales


Pogledaj galeriju

Inače, Maverick Viňales je produljio ugovor s Yamahom do 2020. godine, te je otvoreno izjavio da bi volio isto i za Valentina Rossija, iako se devetostruki svjetski prvak ne osjeća sjajno nakon loma desnog stopala krajem kolovoza prošle godine. “Mogu skijati, voziti snowboard, no i dalje osjećam bolove. Moram prilagoditi trening kako bih mogao voziti dulje od nekoliko minuta”, požalio se Rossi.Iako će upravo proslaviti 39. rođendan, talijanski motociklist ne smatra da su njegove godine ikakav problem: “Ključna je motivacija. Moram se željeti svaki dan probuditi i trenirati najviše što mogu, a vidjet ćemo što će testiranja i pogotovo prve tri utrke sezone u Kataru, Argentini i Teksasu pokazati. Ako i dalje ostanem konkurentan, nastavit ću karijeru”, zaključio je poznati motociklist

Povratak na vrhpointer
Zatvori X