Pretraži
Provokacija ili pohvala? Čak je i BMW pohvalio novi Mercedes S-klase

Provokacija ili pohvala? Čak je i BMW pohvalio novi Mercedes S-klase

Objavljeno: 09/09/2020 / Autor: Tin / Foto: Mercedes-Benz

Čak je i BMW pohvalio novi Mercedes S-klase – Mercedes-Benz i BMW su si najveća konkurencija u svijetu premium automobila iako dolaze iz iste zemlje. Tako se uvijek uspoređuju niz njihovih modela od segmenta do segmenta – Mercedesova A-klasa protiv BMW-ove Serije 1, C-klasa protiv Serije 3, S-klasa protiv Serije 7 i slično.

Osim što je uvijek vidljiva kompetencija u usporedbi konkurentnih modela, tu su i različita natjecanja u luksuzu, sportskim performansama ili pak tehnološkom napretku. No nerijetki su i slučajevi da ta dva velika proizvođača surađuju pa smo tako nedavno mogli vidjeti i kolaboraciju pri stvaranju autonomnih sustava.


View this post on Instagram

Hey, nice job @MercedesBenz. We are big fans of the S too… 😉 #THE7 #SClass #BMW #7Series

A post shared by BMW (@bmw) on


Čak je i BMW pohvalio novi Mercedes S-klase

Međutim, Mercedes-Benz i BMW rijetko kada pokazuju međusobnu „ljubav“ kad dođe do marketinga. Svjedočili smo brojnim reklamama u kojima se isti konstantno podbadaju, a u Sjedinjenim Državama su se vrlo često vodili i „ratovi“ s jumbo plakatima.

Svaki od proizvođača bi ukazivao na neke mane onoga drugoga ili bi jednostavno dokazivao zašto je njihov konkurentni model bolji. Tu je i BMW-ova reklama koja je obilježila početak 2000-ih godina u kojoj je prikazan veliki šleper pun novih Serija 5 E39 te je ispod jasno pisalo: „Mercedes također može pridonijeti vozačkom užitku.“No sada se dogodilo ono što nitko nije očekivao – BMW je na Instagramu pohvalio potpuno novi Mercedes S-klase. Na snimci je prikazan BMW Serije 7 kako se vozi prekrasnim „S“ zavojem, a prije svega je veliko napisano „Nice S“ ili u prijevodu na hrvatski „Lijep S“.

Mnogi bi pomislili da je riječ samo o provokaciji BMW-a, ali u opisu jasno stoji pohvala: „Hej, dobar posao Mercedes-Benz. Mi smo također veliki obožavatelji S-a.“ S obzirom na to da je Serija 7 glavni konkurent novoj S-klasi, postavlja se pitanje je li ovdje zaista riječ o pohvali ili je to još jedna od provokacija.

Svakako je jasno da je BMW-ov marketinški odjel morao dobiti izričito dopuštenje uprave da se ovakvo nešto objavi, ali očito je to i dobio. Vjerojatno preostaje svakome da procijeni je li riječ o pohvali ili provokaciji, ali sada jedino preostaje Mercedesu da promišljeno odgovori svojem najvećem konkurentu.


Pogledaj galeriju


Čak je i BMW pohvalio novi Mercedes S-klase

Povratak na vrhpointer
Zatvori X