Pretraži
Prometne nesreće mogle bi postati stvar prošlosti, barem ako vozite Mercedes.

Prometne nesreće mogle bi postati stvar prošlosti, barem ako vozite Mercedes.

Objavljeno: 31/01/2019 / Autor: Mihael / Foto: Mercedes-Benz

Mercedes je još 2009. godine predstavio konceptni automobil imena ESF. Bila je to tadašnja Mercedesova legendarna S klasa nakrcana sa svim postojećim tehnološkim rješenjima koja su se ticala sigurnosti u prometu, bila ona pasivna ili aktivna. Falile su mu samo navođene rakete i minigun na krovu za potpunu neranjivost.

Zanemarimo li samo ovu posljednju opasku, konceptni ESF je bio vrlo ozbiljni pokušaj Mercedesa da podigne razinu sigurnosti u vožnji na neku novu, do tada neviđenu razinu. Tradicionalno, S klasa je bila savršeni automobil za tu namjenu. Predvodnik u segmentu ali i u paleti Mercedesovih modela, S klasa je uvijek bila ona koja je donosila inovacije iz Stuttgarta u serijsku proizvodnju.

Danas, deset godina poslije, Mercedes će ponovno pokušati presložiti kockice na području sigurnosti automobila koristeći tehnologiju daleko napredniju od one iz 2009. godine. Ključna razlika u današnjoj tehnologiji u odnosu na onu iz 2009. godine jest u tome što je razina umjetne inteligencije dramatično napredovala.Usporedno s time, razvija se i autonomnost vozila na svim poljima te njihova automatska analiza svih dostupnih podataka. Umrežavanje, slobodno možemo reći, pametnih automobila u jedan novi ekosustav koji crpi i razmjenjuje sve dostupne podatke preko tzv. oblaka za sada je ultimativni model po kojem čovjek u suradnji sa tehnologijom pokušava eliminirati najčešći uzrok prometnih nesreća, ljudsku pogrešku.

Zahvaljujući tome, vodeći čovjek zadužen za istraživanje i razvoj u Mercedesu, išao je tako daleko, kazavši da su u Mercedesu u mogućnosti napraviti automobil koji će uspješno izbjegavati potencijalne prometne nesreće. Konceptni automobil možemo očekivati predstavljen javnosti već ove godine.

Ne znamo je li riječ ponovno o S klasi, ali kako god bilo, tehnologija koja će omogućiti drastično smanjenje prometnih nesreća treba biti u središtu pozornosti, neovisno o modelu automobila. Sličnu viziju je imao i švedski Volvo, planirajući da u njihovim novim automobilima više ne pogine niti jedan čovjek do 2020. godine. Ostvarenje toga cilja u prvotnom roku više se ne čini realno, ali poanta je u tome da je ideja vrlo slična ovoj iz Mercedesa.

Iz Mercedesa poručuju da će njihov koncept ostaviti svih bez teksta jer su genijalni inženjeri odradili lavovski posao učinivši ključnu tehnologiju vrlo blisku serijskoj proizvodnji iako se to ovako dok čitamo čini kao znanstvena fantastika. Primjena ove tehnologije bit će najvažnija u gusto naseljenim urbanim sredinama.


Pogledaj galeriju


Mercedes pametni automobil

Povratak na vrhpointer
Zatvori X