Pretraži
Prljavi trik ili kreativnost? Policija nove kamere za brzinu “skriva” u kantama za smeće

Prljavi trik ili kreativnost? Policija nove kamere za brzinu “skriva” u kantama za smeće

Objavljeno: 12/02/2020 / Autor: Mihael / Foto: Kreisverwaltung Rendsburg

Kamere za brzinu u kantama za smeće – Događa se uvijek iznova, policija na sve načine pokušava uloviti vozače u prekršaju. U današnje vrijeme mobilne tehnologije i gotovo svemogućih komunikacija, doista nije lako uloviti vozače nespremne. Klasične fiksno postavljene kamere za brzinu najčešće služe kao jako skupa strašila koja vozače samo plaše ne bi li ih usporila.

Oni koji se voze redovito nekom rutom, bila ona u gradu ili izvan naselja, već napamet znaju gdje se nalaze fiksno postavljene kamere. Nije da su one zacemnetirane pa da ih se ne može tu i tamo premjestiti ali za to treba ishoditi dozvole, neka infrastrukturna rješenja i tome slično pa se policija oslanja na puku slučajnost ili nepažnju zalutalog vozača koji ne pazi na ograničenje brzine.

  

Drugo, teže predvidivo rješenje su mobilne kamere za mjerenje brzine i radarski pištolji. Ukoliko se koristi radarski pištolj, to u pravilu znači da je policijska patrola vidljiva svima koji prolaze tom cestom. Koristeći ranije spomenuta komunikacijska sredstva i pametne telefone, dobro organiziranim vozačima ne treba mnogo da međusobno razmjene informacije o trenutnom položaju policijske patrole.


kamere za brzinu u kantama za smeće

kamere za brzinu u kantama za smeće

kamere za brzinu u kantama za smeće


 

Kamere za brzinu u kantama za smeće

Čak i ako policija postavi moblinu kameru na tronožac uz cestu, svaki vozač koji imalo obraća pozornost na sadržaje uz cestu, primjetit će kameru te vrlo vjerojatno posegnuti za pametnim telefonom i prijaviti položaj policije i kamere. Istina, ne koriste svi vozači takve platforme ali broj je dovoljno velik da značajno umanji učinkovitost policije u kažnjavanju onih koji ne poštuju prometne propise.

Policiji jedino preostaje posegnuti za „ekstremnim“ mjerama kamuflaže, maskirajući kamere u predmete koje uobičajeno nalazimo u blizini cesta ali oni kao takvi ne izazuvaju nikakvu sumnju kod vozača. Njemačka policija je u sklopu takve prakse počela stavljati kamere u posebno izrađene kante, nalik onima za smeće. Da stvar bude efikasnija, pored kante s kamerom, stave još pokoju pravu kantu kako bi kamuflaža bila potpuna.

Najnoviji policijski izvještaji pokazuju visok stupanj učinkovitosti takvih kamera a vozači koje kamere snime u prekršaju prilično su ogorčeni lukavošću policije. Najbolja preporuka za izbjegavanje bilo kakvih problema s policijom je da poštujete prometne propise i ograničenje brzine. Tada vas niti kante za smeće uz cestu ne trebaju brinuti.


Pogledaj galeriju


kamere za brzinu u kantama za smeće

Povratak na vrhpointer
Zatvori X