Pretraži
Prilika kakva se ne propušta: ovo je prvi trkaći Golf iz 1975. godine i upravo se prodaje

Prilika kakva se ne propušta: ovo je prvi trkaći Golf iz 1975. godine i upravo se prodaje

Objavljeno: 01/04/2020 / Autor: Mihael / Foto: rmsothebys.com

Trkaći VW Golf iz 1975 – VW Golf je predstavljao novu priču i novo iskustvo za vozače u Europi sredinom 1970-ih. Za razliku od klasične Bube koja je tada bila na svom vrhuncu, Golf je nudio moderan dizajn, pametan raspored motora, kabine i prednji pogon. Motor više nije imao zračno hlađenje poput onoga u Bubi, sada se koristila voda. Golf prve generacije je predstavljen u svibnju 1974. godine a iza tog upečatljivog dizajna je stajao veliki Giorgetto Giugiaro.

S obzirom da se radilo o gradskom automobilu kojem je u samoj srži bila ekonomičnost, gotovo nitko nije razmišljao o nekakvim natjecateljskim i trkaćim potencijalima tada novoga Golfa. Možda će neke buduće generacije slično govoriti o sada još uvijek nadolazećem sljedećem koraku u VW priči, električnom ID3 ali to je jedna druga priča.

  

U svakoj životnoj situaciji, onaj tko razmišlja izvan zadanih postavki, ima najveće šanse da doprinese nekom vrstom inovacije i ostavi više ili manje upečatljiv trag u povijesti. Možemo reći da je to napravio i čovjek imena Rolf Nothelle, iako za njega vjerojatno malo tko zapravo zna. On je 1975. godine prvi uvidio potencijal novog Volkswagen Golfa.


Trkaći VW Golf iz 1975

prvi trkaći VW Golf

prvi trkaći VW Golf


 

Trkaći VW Golf iz 1975

Dok su drugi vidjeli ekonomično vozilo inovativnog dizajna, Rolf Nothelle je vidio dobru osnovu za sportsko, štoviše trkaće vozilo. Tako je nastao Golf kojeg vidite na slikama, prvi trkaći Golf ikada. Ubrzo nakon predstavljanja automobil je pobijedio na utrci na njemačkoj stazi Hockenheimring.

Golf je prvotno bio homologiran i opremljen sa 1.6-litrenim četverocilindarskim motorom koji je isporučivao 164 KS pri 8,000 okretaja u minuti da bi kasnije prošao homologaciju sa većim 1.8-litrenim četverocilindrašem i 177 KS. Godine 2011. automobil je temeljito restauriran u okrilju obiteljske tvrtke Nothelle a pod pokroviteljstvom Volkswagena. Trenutno se nalazi u izvanredno očuvanom stanju, dolazi sa rezervnim dijelovima po specifikaciji Grupe 2 te ček i zamjenskim motorom.


Pogledaj galeriju


Trkaći VW Golf iz 1975

Povratak na vrhpointer
Zatvori X