Pretraži
Priča o Rufu – imenu koje stoji iza nekih najluđih sportskih automobila u povijesti

Priča o Rufu – imenu koje stoji iza nekih najluđih sportskih automobila u povijesti

Objavljeno: 02/05/2020 / Autor: Mihael / Foto: Screenshot

Ruf je tvrtka sa tradicijom dugom sada i preko 80 godina. Ime je to koje ne znaju svi, zapravo vrlo je vjerojatno da ste nekom prilikom naletjeli na sliku Porschea ispod koje je pisalo Ruf. To nije bila nikakva greška niti je Ruf neka vrsta plagijatora. Dapače, radi se od jednom od najcjenjenijih imena goleme tuning scene u Njemačkoj. Zvati Ruf tunerom u klasičnom smislu te riječi u biti je pogrešno.

Čak i njemačka vlada identificira Ruf kao samstalnog proizvođača. Pitate li se zašto im automobili onda liče na Porsche, odgovor je jednostavan. Ruf koristi gole i bezimene šasije iz Porschea te od njih radi potpuno nove automobile koji se značajno razlikuju od samih Porschea.

  

Formalno, kupite li neki Ruf, niste kupili tunirani automobil, već serijski proizvodni model upravo zbog činjenice da Ruf nije „samo“ tuner. Kada kažemo da nije samo tuner, želimo reći da dijelo ipak to i jeste jer postoji opcija vi svoj tvornički Porsche odvezete kod Rufa i zatražite preradu i svojevrsno preobraćenje na Ruf.


Ruf automobili

Ruf automobili

Ruf automobili


Zahvaljujući ovoj činjenici, Ruf ima vlastite serijske brojeve automobila kao i brojeve šasija. Osim proizvodnjom automobila, Ruf se bavi i restauracijom starijih modela Porschea i Rufa. Priča o Rufu je „eksplodirala“ tijekom 1980-ih godina. Ključna godina je zapravo bila 1987. kada je predstavljen CTR Yellowbird, automobil koji je imao performanse najskuljih superautomobila svoga vremena istovremeno koristeći šasiju skromne 911-ice.

Pogonski stroj je 3.4-litreni biturbo šesterocilindraš sa 465 KS i 553 Nm okretnog momenta. Najveća brzina ovog automobila je nevjerojatnih 342 km/h! Značaj Rufa CTR Yellowbird za samu tvrtku se vidi i u priloženom dokumentarnom filmu koji je dobrim dijelom posvećen opakoj „žutoj ptici“ sa Zelenog pakla.


Pogledaj galeriju


Ruf automobili

Povratak na vrhpointer
Zatvori X