Pretraži
Predstavljen je prvi Audijev potpuno električni serijski model – Audi e-tron

Predstavljen je prvi Audijev potpuno električni serijski model – Audi e-tron

Objavljeno: 18/09/2018 / Autor: Vozim HR / Foto : Audi e-tron

Audi e-tron : Stigao je! Uz zvuk električnih fanfara u naše živote je ušao jedan od najbitnijih Audijevih modela u povijesti – e-tron! Bitan faktor njegovog sportskog karaktera (da, i na takve pojmove se moramo naviknuti kod strujića)je niski centralni smještaj baterije, što mu daje težište na razini čegrtuše.

Tijekom više od 90% usporavanja e-tron rekuperira energiju u svoje elektromotore, a svoj potencijal ostvarujeu kombinaciji s integriranim elektrohidrauličkim sustavom kontrole kočnica, po prvi puta među proizvođačima automobila.  Aerodinamika je dovedena do najvišeg mogućeg stupnja, uz pomoć opcijskih virtualnih vanjskih retrovizora – opet po prvi puta među serijskim automobilima.Da, puno novih rješenja i dugačkih riječi, no tako izgleda EVolucija ! Virtualci smanjuju otpor zraka i dovode digitalizaciju čeverokotačnih zujalica na novu razinu.

Tih poput iskusnog nindže

Ova Audijeva ima dva snažna elektromotora, CO2 neutralna pride i tiša od iskusnog nindže. S novom generacijom quattro pogona naravno osigurava odličnu trakciju i ubrzanja, uz idealnu raspodjelu trakcije između pogonskih osovina u djeliću sekunde. Od navigacije do e-tron planera rute (koji pokazuje stanice za punjenje) audi e-tron je ekstremno dobro povezan – s high end MMI navigation plus s LTE Advanced i Wi-Fi hotspotom kao serijskom opremom, ne može se požaliti – fora je i asistent za učinkovitost koji promovira ekonomični stil vožnje ispaljujući prognostičke informacije i izvodi automatsku rekuperaciju.

Uf, svaki novi elektro-auto sa sobom vuče ove superdosadne pojmove koje je nemoguće preskočiti a zvuče zanimljivo kao čitanje „U očekivanju Godota“…na kineskom. Radije bi pisali o zvuku, osjećaju na pedalama, mjenjaču, povratnim informacijama volana, no kod zujalica je sve to optimizirano, upečatljivo, ekonomično i dozlaboga – tiho. Naviknimo se na to…

Audi e-tron se kotrlja s finiš pokretne trake u u CO2 neutralnoj tvornicu  Bruxellesu, a u prodaju kreće pred kraj godine. U Njemačkoj će mu startna cijena iznositi 79.900 €, a kod nas vrlo vjerojatno nešto više. Mercedes, Jaguar i Tesla imaju i četvrtog za partiju bele…

Da, puno novih rješenja i dugačkih riječi, no tako izgleda EVolucija


Pogledaj galeriju

Audi e-tron

Povratak na vrhpointer
Zatvori X