Pretraži
Pravo je vrijeme za zamjenu tekućine za pranje stakala: Koja je razlika između ljetne i zimske?

Pravo je vrijeme za zamjenu tekućine za pranje stakala: Koja je razlika između ljetne i zimske?

Objavljeno: 04/05/2020 / Autor: Tin / Foto: YouTube

Pravo je vrijeme za zamjenu tekućine za pranje stakala – Period kada je potrebno imati svu zimsku opremu u prometu je završio 15. travnja, ali sada kad je ljeto pokucalo na vrata, došlo je vrijeme da se naprave i druge promjene na automobilu. Završetkom tog perioda svi se ubrzo prisjete stavljanja ljetnih guma na automobil i gašenja svjetala tijekom dana, ali vrlo često se zaboravi na promjenu tekućine za pranje vjetrobranskog stakla.

Tekućina za pranje stakala je od velike važnosti jer omogućava znatno bolju preglednost tijekom vožnje. Također, posebno je bitna pri velikim brzinama kad se na vjetrobransko staklo lijepi mnogo mušica. Stoga je uvijek dobro imati odgovarajuću tekućinu ovisno o razdoblju godine.

Razlikujemo ljetne i zimske tekućine za pranje stakala. Iako se ništa loše neće dogoditi ako se zimska tekućina koristi tijekom ljeta, ljetnu tekućinu nije preporučljivo koristiti tijekom zime. Naime, zimska tekućina je pripremljena za niske temperature, u sebi sadrži znatno veću količinu alkohola pa se tako sprječava zamrzavanje.

Pravo je vrijeme za zamjenu tekućine za pranje stakala

S druge strane, ljetne tekućine su više bazirane na vodi te imaju znatno više specijalnih deterdženata. Takve tvari pomažu ukloniti ostatke kukaca na vjetrobranskom staklu, odnosno rastapaju njihove proteine pa se lakše odljepljuju.

Pelud je tvar koja se također tijekom proljeća i ljeta učestalo pojavljuje na automobilu, a s obzirom na to da ona ponekad zna biti i veoma ljepljiva, ljetne tekućine će ju puno lakše očistiti. No ljetne tekućine imaju i prednost koju će mnogi vozači često zaboraviti.Ljetne tekućine sadrže znatno manje količine alkohola, koji je inače prilično agresivan te oštećuje plastične i gumene dijelove automobila, između ostalog i metlice brisača koje će zbog toga trajati kraće. Na jednak način često može stradati i sva plastika i gume na koju se tekućina slijeva tijekom korištenja.

No najgore što se može napraviti jest uliti vodu iz slavine ili mineralnu vodu za piće iz boce u sustav za pranje vjetrobranskog stakla. Takva voda sadrži visok postotak kamenca i već nakon nekoliko mjeseci korištenja može doći do potpunog začepljivanja, zatajenja ili ozbiljnijeg kvara sustava zbog naslaga kamenca.Pravo je vrijeme za zamjenu tekućine za pranje stakala

Povratak na vrhpointer
Zatvori X