Pretraži
Pravi klasik ili novi M5? Ovaj BMW 3.0 CSL prodat će se za milijun kuna

Pravi klasik ili novi M5? Ovaj BMW 3.0 CSL prodat će se za milijun kuna

Objavljeno: 30/07/2020 / Autor: Tin / Foto: Bring a Trailer

Ovaj BMW 3.0 CSL prodat će se za milijun kuna – BMW je u svojoj povijesti stvorio brojne slavne sportske automobile koji su i dan danas iznimno poželjni. Iako će mnogi na pomisao BMW-ovog klasika prvo pomisliti na E30 ‘kocku’ M3, 2002 Turbo ili E34 ‘kamatarku’ M5, ovaj njemački proizvođač je napravio i brojne nevjerojatne automobile koji često bivaju zaboravljeni.

Jedan od takvih je i legendarni 3.0 CSL koji je 1971. godine napravljen kao homologacijski model za europsko prvenstvo turističkih automobila (ETCC). U prvoj seriji proizvodnje je napravljeno samo 168 primjeraka od sveukupno 1265 proizvedenih primjeraka, a upravo taj podatak ukazuje koliko je ovaj model zapravo vrijedan pažnje.


Ovaj BMW 3.0 CSL prodat će se za milijun kuna

Ovaj BMW 3.0 CSL prodat će se za milijun kuna

Ovaj BMW 3.0 CSL prodat će se za milijun kuna


Ovaj BMW 3.0 CSL prodat će se za milijun kuna

Prvu seriju je pokretao jednak 3,0-litreni motor kao i u modelu CS, ali je BMW morao povećati promjer cilindara za četvrtinu milimetra kako bi se mogao natjecati s konkurentnim automobilima. Snažni motor sa šest cilindara je tako razvijao tek nešto manje od 200 konjskih snaga i 285 Nm okretnoga momenta.

Osim motora, 3.0 CSL se dičio i posebnim aero paketom zbog kojeg je dobio naziv „Batmobile“. Tako ovaj sportaš sprijeda ima posebnu prednju masku i dugačke lajsne koje su se nalazile na vrhovima blatobrana. Sa stražnje strane vrlo su uočljivi veliki spojler na poklopcu motora, ali i jedan spojler na vrhu stražnjeg stakla.

No zašto cijelo vrijeme spominjemo prvu seriju ovog modela? Naime, na poznatom oglasniku Bring a Trailer se upravo pojavio takav jedan od 168 primjeraka CSL-a. Prava je rijetkost da se ovakav automobil, pogotovo prve serije, pojavi na oglasniku, a cijene su zato nevjerojatno visoke.Navedeni primjerak malo je modificiran, ali još uvijek drži visoku vrijednost. U tvorničkim papirima piše da je automobil izvorno bio u Golf žutoj boji, ali su ga vlasnici pobojali u poznatu crnu boju s M oznakama. Osim toga, 1990. godine je napravljena detaljna restauracija, ali je umjesto originalnog motora ugrađen novi 3,5-litreni redni ‘šestak’ M30B34 s 5-brzinskim ručnim mjenjačem.

No sve ostalo je ovom primjerku originalno, a kupac će na poklon dobiti i 3,0-litreni motor koji je bio ugrađen još u tvornici. Iako su napravljene te preinake, ovaj automobil je 2014. godine prodan za čak 148 tisuća dolara (oko 940 tisuća kuna) pa je samo pitanje koliku će cijenu postići ove godine.

Za jednake novce moguće je kupiti i potpuno novi BMW M5, ali vjerujemo da bi većina ipak odabrala ovaj dobri stari klasik kojemu bi vrijednost u budućnosti mogla samo rasti.


Pogledaj galeriju


Ovaj BMW 3.0 CSL prodat će se za milijun kuna

Povratak na vrhpointer
Zatvori X