Pretraži
Povratak “drugog” proizvođača iz Modene; Prezentacija novog De Tomasa nas očekuje već u Goodwoodu?

Povratak “drugog” proizvođača iz Modene; Prezentacija novog De Tomasa nas očekuje već u Goodwoodu?

Objavljeno: 24/05/2019 / Autor: Petar Bondek / Photo: Newspress

Ukoliko ste bar dio života proveli u osamdesetima poznajete Panteru i po izgledu i po zvuku! Sjajne vijesti – izgleda da dobiva nasljednicu!

Ispričati kratku štoriju o De Tomasu je neizvedivo, od samih 60 godina postojanja do čudne sudbine osnivača Argentinca Alejandra De Tomasa. Ovaj elitni proizvođač nije samo izbacio superautomobile s možda i najzvučnijim imenima, već je pod sobom neko vrijeme držao Ghiu, Innocenti, Vignale, Moto Guzzija, Benellija te čak i Maserati od 1975. do 1993.

Naravno da je iskoristio genijalne umove pod svojim stijegom, pa se nemojte čuditi kako je tako (trenutačno) anonimna tvrtka imala tako predivne automobile poput Manguste (s gullwing pokrovom motora) i Pantere. Da, za Alejandra su crtali samo najbolji – Tom Tjaarda i Giorgetto Giugiaro npr., a bio je blizak prijatelj s Carrollom Shelbyjem. Možda niste znali da se  1970. De Tomaso okušao i u Formuli 1 s bolidom 505-38, za tada mladog i neiskusnog Franka Williamsa.

Zvuči čudno, no nakon Alejandrove smrti je sve potonulo u zaborav…i neuračunljiva Mangusta – nazvana po mungosu – ubojici kobri, te predivna Pantera koja se proizvodila stvarno dugo – od 1971. – 1993.! Kratki bljeskovi u iritantnom na-na -na -na spotu Kylie Minogue i sporedna uloga u Kill Billu 2 su premalo zvjezdane prašine za tako predivne automobile. Nisam rekao kvalitetne, samo predivne! 

 

Nastavak bajke iz Modene?

Tko drži prava na De Tomasa nakon Alejandrove smrti 2003.? Od 2014. Ideal Team Ventures (ITV), koji nikome ne zvuče poznato, osim kad se spomene da su vlasnici Apolla, da baš onog koji proizvodi IE i surađuje s HWA pri izgradnji svih 20 komada 2,3 milijuna € teškog superautomobila.

Da, već su i slikani zajedno… OK, što možemo očekivati na Goodwood FoS-u od De Tomasa? Sumnjamo da će se raditi o hibridu, bilo bi sjajno opet čuti Fordov V8 u tom zasad čudno nazvanom projektu ( DTProjectP), no da li će previše ličiti na Ares Design Project Panther ili će biti potpuno novo osmišljen automobil?

Ne razbijajmo previše glave i uživajmo u predivnom zvuku Fordovog 289 V8 motora…

 

Povratak na vrhpointer
Zatvori X