Pretraži
Povećana kontrola: Policajci na biciklima odsad će biti opremljeni kamerama i snimati prekršaje

Povećana kontrola: Policajci na biciklima odsad će biti opremljeni kamerama i snimati prekršaje

Objavljeno: 07/07/2020 / Autor: Tin / Foto: YouTube

Policajci na biciklima odsad će biti opremljeni kamerama – Biciklisti i motociklisti su najugroženije skupine u prometu. S obzirom na to da se naprimjer biciklisti moraju voziti po cesti, ako nema biciklističke staze, te sudjelovati u prometu koji je znatno brži od njihovog, najveći broj prometnih nesreća odnosi se upravo na njih.

Brojni gradovi poput Zagreba još uvijek nemaju dovoljno dobro razvijenu prometnu mrežu za bicikliste, a uzevši u obzir i manjak kulture u prometu kod većine vozača, ovakvi podaci zapravo ni ne čude. Sama Velika Britanija je objavila podatke da u gotovo trećini prometnih nesreća u njihovoj državi sudjeluju biciklisti i motociklisti.


Policajci na biciklima odsad će biti opremljeni kamerama

Policajci na biciklima odsad će biti opremljeni kamerama


Policajci na biciklima odsad će biti opremljeni kamerama

Stoga je policija u engleskom Somersetu i Avonu odlučila stati na kraj tome. Napravili su kampanju „2Wheels Campaign“ kojoj je cilj povećati svijest brojnih vozača o opasnostima koje svakodnevno vrebaju na ove ugrožene skupine.

Ta kampanja uključuje i posebne bicikliste, odnosno policajce u civilu koji će biti opremljeni kamerama i svakodnevno snimati prometne prekršaje. Svaki od tih bicikala je opremljen kamerom od čak 4500 kuna te će se njome snimati vozači automobila koji npr. skreću na ili zauzimaju biciklističke staze.

Policija Avona i Somerseta također koristi ovu kampanju kako bi istaknuli važnost da vozači sami prijavljuju ako su bili u prometnoj nesreći ili ako smatraju da ih je netko ugrozio u prometu. Na taj način bi se znatno lakše mogao uvesti red u ove gradove, a ujedno bi se dobila i slika koliko često su zapravo biciklisti i motociklisti ugroženi u prometu.Vozači ovih gradova su naravno obaviješteni o aktualnoj kampanji te ona nikako nije tajna, ali policajci na biciklima neće nositi policijske uniforme kako bi se lakše dobila prava slika prometa. Isti će biti odjeveni poput ostalih biciklista, odnosno u uske hlačice, majicu i s kacigom na glavi.

Britanska policija je na svoje stranice stavila i tri važna savjeta za vozače kojih bi se trebali pridržavati svi sudionici u prometu, a isti su primjenjivi na gotovo sve vozače diljem svijeta. To su redom:

  • Bliski prolazi nisu samo vrlo zastrašujući, već i opasni. Ako se nalazite u vozilu te prolazite preblizu biciklista, znatno je veća opasnost od moguće nesreće. Vozači automobila bi trebali ostaviti barem jedan i pol metar od biciklista i motociklista kad ih zaobilaze.
  • Defenzivna tehnika vožnje može znatno pomoći onima koji su na dva kotača jer će se tako zaštiti od grešaka ostalih sudionika u prometu te smanjiti šanse da dođe do nesreće. Svakako budite vidljivi s odjećom visoke vidljivosti i vozite se dijelom ceste koji je najsigurniji kako bi vas svi mogli uočiti. Smanjena brzina također omogućuje vozačima da vas lakše uoče te da se lakše zaustave u slučaju opasnosti.
  • Prijavljujte i nesreće i opasne pokrete drugih vozača jer ćemo jedino tako dobiti jasniju sliku onoga što se događa i vidjeti postoji li potreba da određeni sudionici u prometu ili kazne ili barem upozore.


Policajci na biciklima odsad će biti opremljeni kamerama

Povratak na vrhpointer
Zatvori X