Pretraži
Poslušajte nevjerojatan zvuk: Cosworth razvija atmosfersko V12 čudo za Gordona Murraya

Poslušajte nevjerojatan zvuk: Cosworth razvija atmosfersko V12 čudo za Gordona Murraya

Objavljeno: 30/07/2020 / Autor: Tin / Foto: Gordon Murray Automotive

Cosworth razvija atmosfersko V12 čudo za Gordona Murraya – Legendarni dizajner Gordon Murray već godinu dana radi na dostojnomu nasljedniku legendarnoga McLarena F1. Smatra kako McLaren od modela F1 nije napravio nijednoga pravog nasljednika pa je stoga preuzeo stvari u svoje ruke.

‘Automobilska industrija posljednjih godina teži elektrifikaciji, a motori s unutarnjim izgaranjem, pogotovo veliki i sportski, lagano izumiru. Sada je posljednji trenutak da se napravi dobra nasljednika’, izjavio je Murray u samim počecima razvoja.


T.50 by Gordon Murray

Cosworth razvija atmosfersko V12 čudo za Gordona Murraya


Cosworth razvija atmosfersko V12 čudo za Gordona Murraya

Njegov budući superautomobil nazivat će se T.50, a već je poznato da će biti izrazito napredan uz pokoji tradicionalni detalj. Zbog karbonskog monokoka, ovaj automobil bi trebao biti lakši od većine konkurencije, ali definitivno najzanimljivija značajka će biti brutalni motor V12 koji razvija Cosworth.

Naime, Murray je od početaka inzistirao na velikom atmosfercu koji bi razvijao mnogo snage i vrtio se na iznimno visokim okretajima, a Cosworth je bio savršeni proizvođač za stvoriti takvo što. Tako je razvijen 3,9-litreni atmosferski motor V12 koji razvija gotovo 660 konjskih snaga, a vrti se do 12,100 okretaja u minuti.

Prije nekoliko mjeseci su objavljene snimke testnog trocilindraša koji bi zapravo bio samo četvrtina motora, a sada su konačno stigle i snimke velikog motora V12 kako „prede“ na testnoj stanici u Cosworthu.Na snimci se čuje nevjerojatan zvuk motora, a možda čak i bolji nego u starim Formulama 1. No osim toga, to je zvuk motora na tek 8000 okretaja, što bi značilo da ovaj motor ima još hoda od čak četiri tisuće okretaja. Ne možemo ni zamisliti kako će se tek tada čuti.

Zanimljivo je da će ovaj motor dolaziti do peteroznamenkastih okretaja u samo nekoliko trenutaka jer je motor sposoban napraviti sveukupno 28,400 okretaja u sekundi. Usporedimo li te podatke s poznatim BMW-ovim S70/2 motorom koji se ugrađivao u McLaren F1, isti je bio sposoban napraviti oko 10,000 okretaja u sekundi.

No najljepša značajka tek slijedi. Kad budući T.50 konačno i dosegne maksimum okretaja, vozač će mijenjati u višu brzinu pomoću tradicionalnog ručnog mjenjača. Murray tvrdi da se upravo tako može stvoriti ultimativni sportski auto kakav je danas vrlo teško pronaći.Pogledaj galeriju

Cosworth razvija atmosfersko V12 čudo za Gordona Murraya

Povratak na vrhpointer
Zatvori X