Pretraži
Porsche i Boeing rade na letećem automobilu. Čekamo RS i Turbo verziju.

Porsche i Boeing rade na letećem automobilu. Čekamo RS i Turbo verziju.

Objavljeno: 13/10/2019 / Autor: Mihael / Foto: Porsche / Boeing

Poznata američka kompanija koja proizvodi avione svih oblika i veličina, Boeing, udružuje svoje snage sa Porscheom kako bi zajedno radili na istraživanju mogućnsti izrade letećeg vozila koje bi bilo u kategoriji osobnih automobila kada su veličina i kapacitet u pitanju. Idejna namjena takvog vozila bi bio prijevoz putnika u urbanim sredinama sa uređenom infrastrukturom za novu vrstu vozila.

Boeing se već natječe sa konkurentskim kompanijama poput Airbusa koji ćeprvi od njih predstaviti autonomno leteće vozilo koje bi služilo za prijevoz manjeg broja putnika. Ključna osobina tih vozila bila bi tzv. VTOL (vertical take off and landing) što u prijevodu znači okomito uzlijetanje i slijetanje čime se eliminira potreba za korištenjem klasičnih uzletišta i pista koje se realno ne mogu smjestiti u urbanim sredinama.Porsche u svemu ovome vidi priliku za razvoj kompanije i ulazak u novo tržište čiju pojavu možemo očekivati u budućnosti. Želeći ući u novi segment premium mobilnosti, Porsche želi zadržati i povećati prednost pred konkurencijom u svijetu autoindustrije jer je oduvijek predstavljao tehnološki naprednu kompaniju koja je gledala kako se stvari mogu napraviti na drugačiji i pametniji način.


leteći Porsche

leteći Porsche

leteći Porsche


„Dugoročno gledano, ovo bi moglo značiti za Porsche odlazak u treću dimenziju putovanja.“ – istaknuo je Detlev von Platen, član Porscheovog odobora za prodaju i marketing. Porsche i Boeing već rade na razvoju potpuno električnog letećeg vozila koje po svemu opisanome zvuči poput helikoptera. Ono što možemo vidjeti na slici izgleda znatno naprednije u odnosu na klasični helikopter.

Prema istraživanju koje je Porsche proveo 2018. godine, potražnja za autonomnim letjelicama odnosno letećim automobilima porast će znatno nakon 2025. godine. Prema tom istom istraživanju, daje se vidjeti da će takav način prijevoza biti mnogo brži i efikasniji od dobro nam poznatog cestovnog prijevoza. Dok nam ne dođe prvi leteći Porsche, nastojat ćemo što više uživati u svakom trenutku sa klasičnim sportskim elferima.


Pogledaj galeriju


leteći Porsche leteći automobil

Povratak na vrhpointer
Zatvori X