Pretraži
Porsche 935 – Le Mans šampion za cestu

Porsche 935 – Le Mans šampion za cestu

Objavljeno: 06/12/2018 / Autor: Mihael / Foto: Cartique

Ovdje se ne radi o suvremenoj Porscheovoj reinkarnaciji klasičnog Le Mans trkaćeg automobila. Ne, ovo je taj klasični trkaći automobil sa Le Mansa. Unatoč tome što je Porsche u procesu proizvodnje moderne reinkarnacije 935-ice, samo 77 sretnika će se pronaći sa ključevima u džepu.

K tome još, automobili će biti namijenjeni isključivo za vožnju na stazi pri čemu ostaje mogućnost legalizacije automobila za cestovnu vožnju, što sumnjamo da će se netko odlučiti jer time bi izgubio određene tehničke prednosti na stazi.

Za razliku od toga, originalni Porsche 935 iz 1970-ih postoji već u cestovnoj izvedbi i ovo je jedna od njih, unikatna. Njemačka tvrtka Kremer Racing ovaj je auto složila za legendarnog Waltera Wolfa, ekstravagantnog naftnog magnata i bivšeg vlasnika momčadi Formule 1.


Kremer Porsche 935 za cestu

Kremer Porsche 935 za cestu

Kremer Porsche 935 za cestu


Walter Wolf je postao poznat javnosti kao naftaš, a 1970-ih proslavio se i kao vlasnik istoimene momčadi u Formuli 1. Nije teško pogoditi da je i poput drugih sa sličnim životnim putem bio ljubitelj brzih i egzotičnih automobila. Najpoznatiju prošlost dijeli sa Lamborghinijem Countachom LP400 S no niti legendarni Lambo nije mogao zadovoljiti njegove apetite. Tražio je nešto posebnije, divlje i jedinstveno.

Nije puno trebalo da između Waltera i Porschea 935 svane ljubav na prvi pogled. Bio je to punokrvni trkaći automobil koji praktički nije imao dodirnih točaka sa cestovnim automobilima tako da Porsche nije bio u poziciji prodati mu jedan primjerak za cestovnu uporabu.

Wolf se potom obratio Kremer Racingu, koji je koristio 935-icu za vlastite trkaće pothvate. Pristali su mu napraviti cestovnu verziju, unikatni primjerak sa personaliziranim oznakama. Po njihovim riječima, automobil je 98% jednak onome koji je 1979. godine pobijedio na Le Mansu.

Porsche 935 krije 2.85-litreni biturbo motor koji preko ručnog mjenjača sa četiri brzine prenosi brutalnih 750 KS!! U kombinaciji sa vrlo malom masom od ispod 1000 kg, 935 je istinski izazov za ukrotiti.

Wolfov 935 je na prodaju, ali cijena je nepoznata. Možemo samo reći da ge je on 1980. kupio za pozamašnih 800,000 dolara, što je u današnjoj protuvrijednosti skoro 2.5 milijuna dolara!!!


Pogledaj galeriju


Kremer Porsche 935 za cestu

Povratak na vrhpointer
Zatvori X