Pretraži
Porsche 917 Concept odaje počast najtrofejnijem Porscheu ikad – opakoj 917-ici

Porsche 917 Concept odaje počast najtrofejnijem Porscheu ikad – opakoj 917-ici

Objavljeno: 13/03/2019 / Autor: Mihael / Foto: Porsche

Prije 50 godina nastao je automobil kojeg mnogi opisuju kao „najveći trkaći automobil u povijesti“ – to je Porsche 917 u svim svojim izvedbama.

Krajem zime 1969. godine, točnije 13. ožujka na salonu automobila u švicarskoj Ženevi, Porsche AG je predstavio automobil koji će mu nadmašiti i najljuđe snove te postati jednim od najprepoznatljivijih trkaćih automobila svih vremena.

Projekt 917-ice krenuo je još u lipnju 1968. godine, kao odgovor na novu regulativu FIA-e koja je najavila trkaću klasu homologiranih sportskih automobila sa najviše 5.0-litrenim motorom te najmanje 800 kg mase.

Pod budnim okom jedne od ključnih figura Porscheove dinastije, Ferdinandom Piechom, plan je bio napraviti 25 novih trkaćih automobila do travnja 1969. godine kako bi se mogao natjecati te sezone na međunarodnj razini.

Porsche je za početak napravio samo šest automobila, no na zahtjev FIA-e morali su napraviti svih 25, što je bio popriličan problem jer im je falilo stručnog kadra koji bi to mogao odraditi.

Vjerojatno će vam zvučati pomalo bizarno da je veliki Porsche tada morao posegnuti za šarolikim kadrovima na svom raspolaganju od kojih mnogi nisu imali puno veze sa proizvodnjom automobila.


Porsche 917 Hommage

Porsche 917 Hommage

Porsche 917 Hommage


Legenda kaže da su tim za izradu preostalih 917-ica sastavili od više manje birokratskog kadra, tajnica, računovođa i pripravnika. Obučili su ih taman onoliko koliko je trebalo da sastave tih 19 Porschea 917, koliko ih je još bilo potrebno za homologaciju.

Po završetku tehničke inspekcije koju su s lakoćom prošli, svi su osim dva primjerka rastavljeni u dijelove i dati ekipi mehaničara iz tvorničkog trkaćeg tima. Ostalo je povijest.

Polazeći od ovako bajkovite povijesti, teško je svakom nasljedniku ispuniti svoju ulogu i zadržati ugled. Srećom za njega, ovaj konceptni 917 sa brojem 23 i crveno-bijelim prugama, neće imati takvih briga jer će mu jedina preokupacija biti kako pozirati znatiželjnicima u Porscheovom muzeju.

Tamo će biti izložen od 14. svibnja do 15. rujna ove godine u sklopu posebne izložbe pod imenom „Boje brzine – 50 godina 917-ice“. Izložba će sadržavati ukupno 14 automobila od čega će biti čak 10 legendarnih 917-ica.


Pogledaj galeriju


Porsche 917 Hommage

Povratak na vrhpointer
Zatvori X