Pretraži
Porsche 911 navodno će dobiti i povišenu SUV verziju – kaže jedan od glavešina kompanije

Porsche 911 navodno će dobiti i povišenu SUV verziju – kaže jedan od glavešina kompanije

Objavljeno: 30/11/2018 / Autor: Mihael / Foto: Porsche / Autocar

Model 911 je središnja točka cijelog dizajna u Porscheu pa je njegov utjecaj vidljiv i u drugim modelima. Zato je zanimljivo razmišlajti o ideji pretvaranja 911-ice u neke druge forme koje odskaču od klasičnog koncepta sportskog kupea ili kabrioleta.

Član uprave Porschea, Detlev von Platen izjavio je „To bi bila dobra ideja. Naravno, ne bi se tu radilo o cijlom rasponu modela, već o limitiranoj seriji, namijenjenoj ciljanoj publici.“ S obzirom na predstavljanje novog Porschea na aktualnom sajmu automobila u američkom Los Angelesu, postoji mogućnost da se već ubrzo nakon toga krene u ozbiljnija razmatranja terenski sposobne izvedbe legendarne 911-ice.

Novi Porsche 911, generacijske oznake 992 još je u fazi predstavljanja a već se pokreću kreativne priče o njegovoj budućnosti i novim izvedenicama. Ova ideja o preradi 911-ice u SUV vjerojatno će razbijesniti mnoge ljubitelje iskonskog elfera. Porsche se također našao na meti kritičara 2002 godine kada je svijetu predstavljen tada novi Cayenne.Porsche je sa Cayenneom praktički redefinirao pojam SUV-a, napraviviši prvi pravi sportski SUV. Nije trebalo proći puno vremena da kupci širom svijeta objeručke prihvate novi atraktivni i neobično praktični Porsche. Podsjetimo, u to vrijeme pored Cayennea Porsche je proizvodio isključivo sportske kupee i kabriolete, 911 i Boxter serije.

Ukoliko se ostvari ova ideja o povišenom 911, to zapravo niti neće biti prva takva kombinacija. Porsche je u svojoj bogatoj povijesti više puta svoje sportske auomobile serije 911 kao i egzotični 959 pretvarao u namjenske reli automobile. 1978. godine Porsche je napravio i 911 Safari s kojim je kao jedini proizvođač automobila uspio završiti jedan klasični reli u istočnoj Africi.

Osim Porschea i Lamborghini je unazad godinu dana koketirao s idejom o pretvaranju punokrvnog superautomobila u terensko prometalo. Ideja je bila da se Hurracana temeljito preradi i nadogradi kako bi dobio zanimljive terenske mogućnosti. Do današnjeg dana ta ideja nije zaživjela, a hoće li ova o 911 SUV-u, saznat ćemo s vremenom iako daleko od toga da se čini nemoguće.


Pogledaj galeriju


Porsche 911 SUV Safari

Povratak na vrhpointer
Zatvori X