Pretraži
Popili ste tri pive? Ne vozite! Evo koliko treba da alkohol izađe iz organizma.

Popili ste tri pive? Ne vozite! Evo koliko treba da alkohol izađe iz organizma.

Objavljeno: 14/07/2019 / Autor: Mihael / Foto: pexels.com

Alkohol je jedan od najvećih krivaca za prometne nesreće. Vožnja u pijanom stanju ozbiljno smanjuje sposobnosti vozača i produljuje vrijeme reakcije. K tome, alkohol dramatično utječe na mogućnost orijentacije, utječe na centar za ravnotežu te negativno djeluje na koordinaciju pokreta.

Mislite li da je u redu popiti još jedno pivo prije polaska kući? Varate se, ne sjedajte za volan ako ste konzumirali alkohol. U Hrvatskoj oko 33% smrtno stradalih u prometnim nesrećama je sudjelovalo u istoj zajedno sa vozačem koji je bio pod utjecajem alkohola.

Nije da se tješimo, ali statistika je slična i u daleko razvijenijim državama pa Sjedinjene Američke Države također bilježe da je oko trećine stradalih u prometu sudjelovalo u nesreći zajedno sa vozačem pod utjecajem alkohola.

Pijani vozači često ostaju u čudu i nevjerici kada im se pokaže koliko imaju promila alkohola u krvi. Vjerojatno ste se sreli sa osobom pod utjecajem alkohola koja uporno negira da je pijana. Dobro, možda se tu radi o „kronerima“ koji sve dok su pri svijesti ne smatraju da su stvarno pijani.


koliko treba da alkohol izađe iz organizma

koliko traje alkoholiziranost

koliko traje alkoholiziranost


Koliko treba da alkohol izađe iz organizma

Povišena razina alkohola u krvi neupitno utječe na vaše motoričke sposobnosti, neovisno o tome koliko se „trijezno“ osjećate. Upravo ona faza kada se napijete pa se počnete osjećati kao da imate izoštrena osjetila pokazatelj je rane faze pijanosti, a ukoliko nastavite konzumirati alkoholna pića nastupit će faza ozbiljne pijanosti u kojoj više ne možete lako držati ravnotežu.

Organizacija za sigurnost u prometu iz Velike Britanije, Road Respect, provela je istraživanje i došla sa zanimljivim i praktičnim savjetima o tome koliko prosječnom čovjeku treba vremena da organizam izbaci alkohol iz sebe. Naravno, pravila variraju za svaku osobu pojedinačno, ovisno o tjelesnoj masi, spolu, sitosti, starosti te vrsti alkoholnog pića koje pijete.

Za vino pravilo je otprilike ovakvo, računajući da ima 13.5 % udjela alkohola. Popijete li jednu čašu vina, trebat će vam 3.5 sata dok će vam za pet čaša vina trebati čak 17.5 sati da se organizama riješi alkohola. Čašica žestice sa udjelom od 40% alkohola „izaći“ će već nakon 1.5 sati a za njih pet trebat će proći 7.5 sati.

Preferirate li pak pivo, svjetli lager koji je najčešći izbor većine, sa 5% udjela alkohola napušta organizam nakon 2.5 sata ako ste popili pola litre. Za pet piva, odnosno dvije i pol litre trebat će proći 12.5 sati da bi se organizam riješio alkohola u krvi.


Pogledaj galeriju


koliko treba da alkohol izađe iz organizma , vožnja pod utjecajem alkohola

Povratak na vrhpointer
Zatvori X