Pretraži
Policija u Indiji mlati gumenim palicama i štapovima one koji ne poštuju karantenu. Dakle, nama i nije tako loše

Policija u Indiji mlati gumenim palicama i štapovima one koji ne poštuju karantenu. Dakle, nama i nije tako loše

Objavljeno: 27/03/2020 / Autor: Mihael / Foto: Screenshot

Druga najmnogoljudnija država na svijetu, Indija, ima ozbiljnih problema sa provođenjem strogih mjera izolacije i karantene u borbi sa širenjem korona virusa. Indijska vlada se od srijede upustila u golemi zadatak držanja 1.3 milijarde Indijaca u njihovim kućama. Za razliku od poslušnih i sustavno organiziranih Kineza, Indijce ne krase takve vrline pa je izvršna vlast posegnula za onom starom narodnom – „ako neće milom, onda će silom“.

Samo u pet dana, broj zaraženih virusom COVID-19 u Indiji je porasao sa 200 na 519 što za tako mnogoljudnu naciju i ne izgleda tako strašno, međutim predostoržnosti nikada previše, pogotovo kada je Indija u pitanju. Epidemiolozi i stručnjaci sa strepnjom poručuju kako bi stvaran broj mogao biti puno, puno veći zbog slabo zastupljenog testiranja na korona virus.

  

Indijski predsjednik vlade, Narendra Modi je u utorak objavio trotjednu karantenu koja obuhvaća cijelu državu, što u prijevodu znači da će otprilike petina svjetskog stanovništva ući u karantenu. Toliko naime ima Indijaca u odnosu na svjetsku populaciju.


Indija korona karantena

Indija korona karantena

Indija korona karantena


Prvo je najavljeno da će karantena biti totalna, sveobuhvatna ali je potom rečeno kako će snage reda, zdravstveni radnici, mediji i neki drugi sektori biti izuzeti iz te karantene kako bi se osiguralo normalno funkcioniranje društva. Također, trgovine i ugostiteljski objekti što prodaju hranu ostaju otvoreni do daljnjeg.

Ranije spomenuta metoda „ako neće milom, onda će silom“ u kontekstu indijske karantene podrazumijeva mlaćenje ljudi na ulicama štapovima i gumenim palicama. Indijska policija očito svjesna da ima posla sa stanovništvom kojem vremenski okviri i disciplina nisu jača strana, poseže za pomalo očajničkim mjerama koje nama u Europi vrlo vjerojatno izgledaju okrutno.

Neke snimke koje kruže Internetom prikazuju policajce koji nasumično kažnjavaju prolaznike i vozače zbog toga što se slobodno kreću ulicama. Nerijetko se radi o motoristima i vozačima rikši koje policija pokušava „naučiti pameti“. Isto tako imamo slučajeve gdje se policajci voze na motorima i u prolazu „pendreče“ ljude na ulici. Nadajmo se samo da će mjere uroditi plodom jer čak i nekoliko masnica ne izgleda tako strašno kao možebitno pretrpan zdravstveni sustav oboljelima od korona virusa, nalik onim pretrpanim indijskim vlakovima.


Pogledaj galeriju


Indija korona karantena

Povratak na vrhpointer
Zatvori X