Pretraži
Pogledajte zašto je S.A.S. -ov “Pinkie” Land Rover S2 živuća legenda

Pogledajte zašto je S.A.S. -ov “Pinkie” Land Rover S2 živuća legenda

Objavljeno: 10/06/2019 / Autor: Petar Bondek / Think Pink!

Ukoliko ste čitali vrhunske adrenalinske bestsellere Andyja McNaba (Izravna akcija, Bravo Two Zero) ili vodnika Dana Millsa (Sniper One) znate da je “Pinkie” često spominjan pojam u pustinjskom ratovanju. No čemu ta nijansa?

P.A. Blanchard and Co. po cijeni od 541.094 kn (po današnjem tečaju funte) nudi vrlo specifičan primjerak odlično očuvanog Land Rovera 2A Serije. Legendarni Pinkieji su došli 1968. kao zamjena za izraubane  Jeepove Long Range Desert Grupe, a specifikacije zatražene od strane S.A.S.-a je provela radionica  Marshalls of Cambridge.

Ukratko – radi se o Land Roveru s većim međuosovinskim razmakom, s kojeg su uklonjena vrata, vjetrobran i krov a ojačani su šasija, ovjes i lista naoružanja – tu su bacači granata, stalak za GPMG strojnicu (ex. Mauser MG42)  i SLR 7,62 mm, te razni pustinjski gadgeti – kanisteri za gorivo i vodu, te navigacija i radio-uređaj.

 

Zašto baš ta boja?

Znam da Vas to najviše zanima (i mene je …), no odgovor je vrlo jednostavan – pošto su S.A.S.-ovci vidjeli svijeta ( navodno i mostarskih banaka!) a pogotovo njegovog pustinjskog dijela – od Omana do Iraka, u jednoj su prilici naišli na stari srušeni lovac iz Drugog svjetskog rata, kojem je metal poprimio ružičasti ton od izloženosti suncu i pijesku, no ono bitno je da ga nisu primjetili dok ga skoro nisu udarili Jeepom (mogućnost sinkope isključena).

Da, Mountbatten pink je primjenjivana i na ratnim brodovima i s britanske i s njemačke strane, pogotovo radi vrlo teške uočljivosti po sumraku i zori.

Pinkieji Serije2 su se proizvodili između 1969.-1982., a ovaj specifični primjerak s punom dokumentacijom je otpušten iz aktivne vojne službe s punim počastima 1986. Pinkie ima i nešto vulgarnijih značenja, no o njima neki drugi put. Nakon Pinkie 110-ki S.A.S više ne koristi Land Rovere – improvizirana eksplozivna sredstva u Iraku su iz stroja izbacila i Humveeje i Pinkieje, pa sada u elitne redove specijanih postrojbi ulazi TSV Husky, kao znatno sigurnije vozilo. Da li će i on dobiti rozu verziju? Duboko se nadamo!

Povratak na vrhpointer
Zatvori X