Pretraži
Pogledajte ovu fascinantnu kolekciju BMW-a u vlasništvu kolekcionara Petera Gleesona

Pogledajte ovu fascinantnu kolekciju BMW-a u vlasništvu kolekcionara Petera Gleesona

Objavljeno: 12/06/2020 / Autor: Mihael / Foto: Screenshot

BMW kolekcija Petera Gleesona – Kolekcionarstvo je strast a to najbolje vidimo gledajući ovu nesvakidašnju kolekciju BMW-a poznatog američkog kolekcionara Petera Gleesona. To nije samo funkcionalna i suhoparna kolekcija skupocjenih automobila. Gleesonova kolekcija BMW-a okuplja neke od najživopisnijih primjeraka bavarske autoindustrije.

Dojam i doživljaj kolekcije je prije svega prirodan, u smislu da se svi ti automobili nalaze u sebi svojstvenom okruženju garaže koja cijeloj kolekciji daje šarm, daleko veći nego li bi ga ta u ista skupina automobila imala da se nalazi u nekom moderno uređenom i profesionalno osvjetljenom izložbenom prostoru. U ovakvom ambijentu, svatko onaj tko ima čast vidjeti kolekciju uživo s njom se automatski i povezuje na nekoj intimnoj razini.

Kolekcija Petera Gleesona jedna je od najznačajnijih u svijetu, baem kada su BMW-i u pitanju jer sadrži i neke druge automobile. Vjerojatno najznačajniji automobil koji se nalazi u vlasništvu imućnog kolekcionara jest BMW M1 Art Car. Riječ je o unikatnom primjerku, jednom jedinom takvom na svijetu, kojeg je oslikao američki umjetnik Frank Stella. Konkretni primjerak M1 je zapravo trkaća Procar verzija koju je Stella ručno oslikao nevezano za sam BMW.


BMW kolekcija

BMW kolekcija

BMW kolekcija


 

BMW kolekcija Petera Gleesona

Spomena vrijedni primjerci BMW-a u svakako i dva 3.0-CSL. Od dva primejrka CSL-a, jedan je znakovite plave boje a prema tvrdnjama dobor upućenog kolekcionara Gleesona, samo su dva takva primjerka Batmobila CSL proizvedena. Naime, riječ je o svojevrsnom paru BMW-ovih blizanaca, naoko istih a ispod površine drugačijih. Jedan kolecionarski CSL je opremljen cestovnim paketom opreme dok je drugi „perolaka“ verzija fokusirana na ganjanje po stazi.

U upečatljivoj plavoj boji, to je vrlo vjerojatno jedini takav BMW na svijetu. Inače kolekcija je prepuna značajnih BMW-a iz posljednje trećine 20. stoljeća, a mi se samo nadamo a će nas Peter Gleeson barem još jednom provesti kroz svoju kolekciju, barem ovako kroz objektiv kamere.


Pogledaj galeriju


BMW kolekcija Petera Gleesona

Povratak na vrhpointer
Zatvori X