Pretraži
Pogledajte kako se proizvodila legendarna BMW-ova kockica. Serija 3 E30 bila je posljednji krik tehnologije 1980-ih

Pogledajte kako se proizvodila legendarna BMW-ova kockica. Serija 3 E30 bila je posljednji krik tehnologije 1980-ih

Objavljeno: 29/02/2020 / Autor: Mihael / Foto: BMW

Kako se proizvodila BMW E30 serija 3 – Najpopularnija generacija i onako popularne BMW-ove serije 3 je neupitno E30. Narodski bi se moglo reći „prvo pa muško“. Iako iz perspektive suvremenih BMW-a danas izgleda prilično slabašno, osobito onih iz moćne Motorsport divizije i kojoj sam dijelom pripada, M3 kockica ne osvaja svojim zastrašujućim performansama već neponovljivom čistoćom i neiskvarenim doživljajem za volanom.

BMW E30 M3 je epitom ideje automobila koji ne mora imati bijesne performanse da bi bio izuzetno zabavan za voziti. Ta tvrdnja stoji danas još i više nego prije jer u vrijeme kada prvaci BMW-ovog Motorsport odjela broje i po nekoliko stotina konja s pogonom na sve kotače i oko dvije tone mase, perolaki, majušni i pomalo spartanski E30 ostavlja dojam neiskvarenog djeteta u kompetitivnošću preopterećenom svijetu odraslih.

  

Mnogi zagovornici filozofije „tehnološkog napretka“ i da je novije automatski bolje od staroga, tvrde da kockica više nije relevantan automobil jer niti u kojem smislu ne može se uspoređivati sa suvremenim BMW-ima. Isto tako tehnički gledano, u pravu su jer ako najbolju tvorničku verziju kockice prenesemo slovom na papir i stavimo ju uz bok suvremenoj M3-ici, odnosno kak ju sada zovemo M4, stari klasik nema nikakve šanse.


BMW E30 serija 3

BMW E30 serija 3

BMW E30 serija 3


 

Kako se proizvodila BMW E30 serija 3

Ono što ti „filozofi“ previđaju jest da nisu sve stvari mjerljive kada su u pitanju automobili, unatoč tome što se radi o strojevima koji zahvaljujući svojoj konstrukciji imaju strogo zadane i ograničene karakteristike. Tim strojevima upravlja čovjek koji povratne informacije automobila tumači na prilično subjektivan način. Sama senzacija vožnje nije nužno u brojkama, već se skriva u finesama koje dobivamo od automobila preko volana i šasije.

Želite li naučiti nešto više o BMW-u serije 3 E30 i kako je nastao ili ste samo nostalgični, preporučamo da pogledate polusatni dokumentarac u prilogu o legendarnoj kockici. Fascinantan automobil konstruiran pomoću „napredne računalne tehnologije“ i u zračnom tunelu. Da, to je bilo 1980-ih.


Pogledaj galeriju


Kako se proizvodila BMW E30 serija 3

Povratak na vrhpointer
Zatvori X