Pretraži
Pogledajte kako je Teslin Autopilot žestoko pogriješio i pozicionirao vozača u suprotan smjer (i prisjetite se mantre koju Musk i ekipa ne prestaju ponavljati)

Pogledajte kako je Teslin Autopilot žestoko pogriješio i pozicionirao vozača u suprotan smjer (i prisjetite se mantre koju Musk i ekipa ne prestaju ponavljati)

Objavljeno: 09/05/2018 / Autor: Krešimir Horvat / Foto: Screenshot

Teslini automobili nisu samovozni. Mantra je to koju očito ne mogu dovoljno puta ponoviti niti iz Tesle niti to može dovoljno puta napraviti prvi čovjek tvrtke Elon Musk upozoravajući na moguće neželjene posljedice sa mogućim tragičnim ishodima. A bilo je i takvih.

‘Teslin Autopilot nije savršen i samim time vozač mora biti koncentriran na zbivanja oko sebe tijekom puta’, bila je i više nego jasna poruka upućena iz redova proizvođača nakon provedene istrage sa smrtnom posljedicom vozača Modela X.

Činjenica jest da Tesla Autopilot neprestano usavršava, ali je jednako tako točno i da ‘nikad neće biti savršen’, kako je to rekao Musk upozoravajući da je riječ o ‘hands-on’ tehnologiji.

Ono što hoće i što već radi jest pomoć u smanjenju broja nesreća. Baš zahvaljujući Autopilotu, ali i vozaču iza upravljača koji ima dovoljno vremena za reakciju nakon upozorenja koje mu automobil daje.


Tesla AutoPilot wrong way


Sasvim je razumljivo da objava svakog video-zapisa sa Autpilotom u glavnoj ulozi izaziva oprečna mišljenja. U njihovom spektru od divljenja do sotoniziranja razmjenjuju se ona kao na traci koju, kad smo kod trake, u ovom slučaju Tesla gazi i kreće voziti u krivom smjeru.Da se ovoj tehnologiji ne može vjerovati (još) potrudio se usnimavanjem na YouTube dokazati jedan korisnik dokazujući žešću pogrešku Tesle koji gazi crtu koja odvaja smjerove vožnje automobila i potom sam kreće voziti u pogrešnom pravcu.


Tesla AutoPilot wrong way


‘Smatram da Autopilot dugoročno gledano može smanjiti nesreće za faktor 10 kad su u pitanju smrtni slučajevi, tragedije i ozbiljne ozljede. A to je velika razlika’, riječi su Muska koje nigdje ne eliminiraju mogućnost i da do pogreške dođe.

Jasno, pogreška bi to bila sa zastrašujućim posljedicama, ali tehnologija je navedena kao ‘hands-on’. Puno povjerenje u samovoznost nije garantirano. Što ne znači da neće biti podignuto na višu razinu budući da se konstantno radi na njenom unapređenju.

No, kako bi rekao Musk u opisu Autopilota… ‘Bitno je podvući da nikad neće biti savršen, ništa u stvarnom svijetu nije savršeno.’

Povratak na vrhpointer
Zatvori X