Pretraži
Pogled iznutra: Bugatti otkrio kako se radi 2.6 milijuna vrijedan Chiron

Pogled iznutra: Bugatti otkrio kako se radi 2.6 milijuna vrijedan Chiron

Objavljeno: 16/02/2017 / Autor: Vozim HR / Foto; Bugatti

Bugatti je podigao zavjesu i otkrio svijetu kako proizvodi najbrži (brzina mu je elektronički ograničena na 420 km/h) i najskuplji (2.6 milijuna dolara) automobil na svijetu.

Chiron se sastoji od više od 1.800 individualnih dijelova, a tvornica u francuskom gradu Molsheimu nema niti pokretnu traku, a kamo li robote. Svaki dio Chirona, osim motora (1.500ks četverostruki turbo W-16, kojeg već sastavljenog šalju iz Volkswagena iz Salzgittera, Njemačke) ručno se izrađuje na 12 postaja, a cijeli proces traje do devet mjeseci.


Bugatti Chiron

Benjamin A. Monn, BAM Photography, Bugatti Chiron


Tako se između ostalog ručno stavlja do osam premaza boje na školjku vozila, pri čemu se sloj ručno obrađuje pijeskom i lašti prije nego što se stavi sljedeći.

Stražnji dio Chirona gradi se pak oko ogromnog motora, što je zahtijevalo potpunu pregradnju dinamometra koji se koristio u Veyronu jer originalni nije mogao podnijeti Chironovu snagu i obrtnu silu. Bugatti tvrdi da je to sada najjači dinamometar na svijetu, i drži auto tijekom ubrzanja na brzinama do 200 km/h.


Bugatti Chiron

Benjamin A. Monn, BAM Photography, Bugatti Chiron


Proces ugrađivanja vanjskih karbonskih panela može trajati do tri dana, a zbog činjenice da su izrazito tanki, postoji i faza predinstalacije kada ih tehničar stavljaju u posebne okvire koji su identični onima na automobilu kako bi provjerili moguće nepravilnosti. Nakon što je ugrađivanje panela gotovo, auto prolazi kroz 30-minutni monsunski test kako bi se provjerila moguća curenja vode.Nakon toga slijedi opsežan proces testiranja, koji uključuje jurnjavu po pisti brzinama do 250 km/h, a zatim se auto vraća u Molsheim, uljepšava i predaje voditelju prodaje na provjeru i pripremu ceremonije primopredaje. A nakon toliko uloženog rada, da, jedina prikladna riječ za predaju ovog remek-djela jest ceremonija.


Pogledaj galeriju

Povratak na vrhpointer
Zatvori X