Pretraži
Počelo je; Volvo Trucks potpisao ugovor s Brønnøy Kalk AS za autonomni prijevoz vapnenca

Počelo je; Volvo Trucks potpisao ugovor s Brønnøy Kalk AS za autonomni prijevoz vapnenca

Objavljeno: 20/11/2018 / Autor: Petar Bondek / Foto: Volvo Trucks

Samovozni kamioni : Volvo Trucks je upravo potpisao bitan ugovor s norveškom tvrtkom Brønnøy Kalk AS da bi pružio prvo komercijalno autonomno rješenje transporta vapnenca iz otvorenog rudnika do obližnje luke.

Norvežani su nabavili šest autonomnih Volvo FH kamiona za prijevoz kroz rutu dugu pet kilometara kroz tunele između rudnika i drobilice. Testiranja su bila sveobuhvatna i vrlo uspješna, te će se nastaviti do kraja godine, a ovo rješenje će postati potpuno operativno do kraja 2019. Sporazum slijedi nedavni uspjeh automatiziranih projekata u rudarstvu, berbi šećerne trske i skupljanju otpada , no ovo je prvi komercijalni uspjeh te vrste za Volvo Trucks.

Ekipa iz  Brønnøy Kalka je uvjerena da ne kupuje autonomne kamione nego prijevozno rješenje – pogotovo što se tiče prijevoza vapnenca između dvije „rupe“ (druga je na brodu za prijevoz rasutog tereta). Da, konkurencija nikad ne spava a vizija prednosti u tehnologiji i digitalnim rješenjima tjera poduzetnike na korake „od sedam milja“ da bi ostali na samom vrhu. Kalkovci su uvjereni da će im ovaj potez biti pravi odgovor na sve izazove koju pružaju sigurnost, pouzdanost i profitabilnost.


Savršeno automatizirani prijevoz “od rupe do rupe”

Ovdje se više ne pjeva “Što će nama šoferima kuća?”, nego “Što će meni Volvu šofer? Znam, to je novo doba, ali volan bez pričvrčćenih snažnih tetoviranih nadlaktica još uvijek izgleda čudno.

Ovdje nema dodatka na klaustrofobiju i slične “otežane uvjete rada” Volvo samo takve i poznaje…


Nije lako biti ledolomac, no kada kvartalna izvješća počnu pokazivati goleme uštede bit će i koja stotina kruna viška za božićnice. Možda se ova vijest ne čini tako bitnom poput naših saborskih podmetanja i praćenja operacija estradnih (samozvanih) zvijezda, no za razliku od svih navedenih će vrlo vjerojatno promijeniti naš način razmišljanja i življenja. Zanima nas tko će slijedeći trepnuti!Pogledaj galeriju

Samovozni kamioni

Povratak na vrhpointer
Zatvori X