Pretraži
Pitanje; Što je bolje od Škode Octavie RS? Odgovor; Škoda Octavia RS s dodatnih 45 KS!

Pitanje; Što je bolje od Škode Octavie RS? Odgovor; Škoda Octavia RS s dodatnih 45 KS!

Objavljeno: 20/04/2019 / Autor: Petar Bondek / Photo: Lulop.com

Ne treba previše kopati po mozgovima Hrvata kad su u pitanju heroji narodne klase…Luka Modrić i Škoda Octavia već godinama odskaču od ostalih!

Uvijek se postavlja isto pitanje; koliko nečega je dovoljno? Svi se slažemo da nitko ne može imati previše sreće, pameti i zdravlja, jednako teško je isto pitanje kad su u pitanju konjske snage. Početkom 1960-ih bolidi F1 su iz asmatičnih 1,5 litrenih motora jedva izvlačili 150 – 220 KS, što je iz današnje perspektive DRS dosade s 1.000 KS skoro komično, no i to je bilo dovoljno za show. Danas očito vrijede neka druga pravila – i upravo zato prodaja supersportaša doseže dosad nezamislive vrhunce.

 

Više je uvijek bolje!

Teško da se može naći zamjerka novoj Škodi Octaviji, a pogotovo njenoj RS verziji! Fantastičan dizajn, oprema i superživahni dvolitreni TSI motor sa 180 kW/245 KS su dovoljni i onim najzahtjevnijim princezama na zrnu graška, no uvijek postoji određen krug ljudi koji bi i na vrtnu kosilicu stavili K&N samo da bude brža od identične susjedove!

Tu u igru ulazi VW-ov poznati tuner ABT; sve je poznato, bez prevelikih dizajnerskih odmaka u Koenig stilu osamdesetih – jok, sve je u diskreciji – i performansama! Da, ovdje se legalni doping zove ABT Engine Control jedinica, koja bez ikakvih prevelikih peripetija podiže snagu Osme Škode za 45 KS. Da, ova predivno plava Octavia RS caravan nudi 213 kW/290 KS…kao legendarna Testa Rossa s trolitrenim V12. Da, ona koja se NE piše zajedno…

ABT Sportsline naravno ne misli samo na pokazivanje mišića, nego i njihovu primjenu – okretni moment je također u plusu – i to za 40 Nm. Tako je s početnih 370 završio na 410 Nm, vrlo blizu supersportašima i dovoljno daleko od pretjerivanja. Ovo nije tuning u stilu “danas plati- sutra plači”, nego dugoročna investicija u automobil koji neće ni prebrzo dosaditi ni prebrzo zastarjeti, jer je uz motor dorađen i ovjes. U sridu…letećom strijelom!

Pogledaj galeriju

Povratak na vrhpointer
Zatvori X