Pretraži
Pininfarina PF0 bit će navodno najsnažniji auto na svijetu a Rimac ih navodno opskrbljuje

Pininfarina PF0 bit će navodno najsnažniji auto na svijetu a Rimac ih navodno opskrbljuje

Objavljeno: 29/11/2018 / Autor: Mihael / Foto: Pininfarina

Iako Hrvatska nažalost nije ciljano tržište za ovako ekstremne i skupocjene automobile, tematika nam je prilično bliska i zanimljiva. Naime, stvar je u tome što i mi imamo konja za trku do vrha – Rimac C_Two.

Unatoč tome što brand Pininfarina prije svega vezujemo sa dizajnom automobila a manje sa proizvodnjom istih kao gotovih cestovnih prometala, ne sumnjamo puno u tvrdnje kada nam ljudi iz Pininfarine kažu da će napraviti vrhunski hiperautomobil, k tome još na struju.

Vrhunski hiperautomobil je razumljiva kategorija, no ako idemo sa nekim apsolutnim vrijednostima, poput najbolji ili najsnažniji onda se diskusija već pomalo zaoštrava. Da ne bismo mislili da su Pininfarina i Rimac ljutiti konkurent koji ne mare jedan za drugog, valja istaknuti da je upravo Rimac taj koji će Pininfarinu opskrbljivati sa pogonskim sustavom.


Pininfarina PF0

Pininfarina PF0

Pininfarina PF0


Upravo zato dovodimo u pitanje tvrdnje da će njihov PF0 biti najsnažniji automobila na svijetu s obzirom da i Rimac koristi taj pogonski sustav, vlastite proizvodnje. Znate kako se ono narodski kaže „Bog je prvo sebi bradu napravio“.

Ukoliko usporedimo brojke koje nam dolaze iz Pininfarine, vidjet ćemo da se one prilično podudaraju sa statistikom i performansama koje idu uz Rimac C_Two. No moramo primjetiti da Rimac praktički u svim poljima ili je jednak ili ponešto prednjači pred budućim hiperautomobilom iz Pininfarine.

Poigrajmo se brojkama malo. Pininfarina ima domet do 500 km s jednim punjenjem, Rimac 650 km. Pininfarina će akumulatorske baterije napuniti do 80% za svega 40 minuta ali za isti posao u Rimcu trebat će vam do 30 minuta. Snaga od preko 1900 KS i okretni moment od šleperskih 2300 Nm, Pininfarina i Rimac također imaju zajedničke.

Osjećamo da sada malo cjepidlačimo no namjera nam je ukazati na to da izlaženje sa apsolutnim tvrdnjama može biti nezgodno kada ključne komponente nabavljate od proizvođača koji i sam puca na vrh hranidbenog lanca hiperautomobila.


Pogledaj galeriju


Pininfarina PF0

Povratak na vrhpointer
Zatvori X