Pretraži
Pininfarina električni hiperautomobil će (uz Rimčevu tehnologiju) ponosno nositi i ime osnivača – Battista!

Pininfarina električni hiperautomobil će (uz Rimčevu tehnologiju) ponosno nositi i ime osnivača – Battista!

Objavljeno: 11/12/2018 / Autor: Petar Bondek / Foto: Newspress, Christian Dancker | westpoint.ch

Devedeset godina nakon što je Battista osnovao  Carrozzeria Pininfarina će talijanska tvrtka pod njegovim imenom izbaciti najsnažniji i najbrži automobil u povijesti azzurra. Paolo, Battistin unuk je stisnuo ruku Michaelu Perschkeu, glavnom direktoru tvrtke i Anandu Mahindri, predsjedavajućem  Mahindra&Mahindra Grupe da bi potvrdili da će hipersuperduper projektil s elektro-pogonom nositi ime njegovog genijalnog djeda. Najavljeno je da proizvodnja neće premašiti 150 primjeraka Battiste, a ravnomjerno 50 bi ih trebalo podijeliti na SAD, Europu te po Bliskom istoku i Aziji.

Prve isporuke se očekuju krajem 2020. a procijenjena cijena bi trebala iznositi popularnih dva do dva i pol milijuna dolara. Performanse? Tu su negdje oko Rimca C-Two –uz 1.900 KS i 2.300 Nm bi trebao ubrzavati do 100 km/h ispod dvije sekunde.Za elektromotore i pogon će biti zadužen naravno Mate Rimac, pa nije ni čudo da će Battista imati nekih 150 km manje „rangea“ od C-Twoa. Ukoliko niste znali, Battista se rodio 1893. kao deseto (i time najmlađe) dijete u obitelji Farina (da, baš kao brašno) pa ga je svuda pratio nadimak „Pinin“ (hrv. „mali“, „lima“, „picek“,„limač“ ili sl.), pa je spojio nadimak i prezime 1961.

Pogodili ste – vrlo slično kao još jedna legenda – Mišo Kovač! Da, talijanski ponekad zvuči čudno kad se prevede na hrvatski i gubi tečnost, pa baš kako Maseratija nikad ne bi nazvali „Četverovratni“, nećemo ni Battistu nazivati „ Malobrašnić“. Legenda koja je na automobilima počela raditi s 12 godina u limariji svog brata Giovannija „Stabilimenti Industriali Farina“, a sa sedamnaest godina je već dizajnirao FIAT Zero a 1947. je dizajnirao Cisitaliu 202 Coupé, u koju se na prvi pogled zaljubio Enzo Ferrari. Ostatak znate…Pininfarina Batista

Povratak na vrhpointer
Zatvori X