Pretraži
Peugeot 508 Sport sa 360 KS stiže nam 2020. godine. Naravno, bit će hibrid.

Peugeot 508 Sport sa 360 KS stiže nam 2020. godine. Naravno, bit će hibrid.

Objavljeno: 08/05/2019 / Autor: Mihael / Foto: Peugeot

Možda vam je već „pun kufer“ hibrida i strujića, ali ova priča je pomalo paradoksalna. Naime, Peugeot je „prisiljen“ zbog strogih ekoloških propisa koje nameće Europska Unija, napraviti 508-icu u hibridnoj formi. Vidimo kako se strogi propisi odražavaju na korištenje automobila sa unutarnjim izgaranjem u gradovima širom Europe, gdje ih sve više zabranjuju u gradskim središtima.

Vodeći čovjek Peugeot Sport odjela (da, postoji taj odjel unatoč svim onim „nesportskim“ vozačima koje navodi izvjesni Jeremy Clarkson) ističe kako su strogi ekološki propisi Europske Unije praktički prislili Peugeot da napravi 508-icu kao hibrid i to sa nemalih 360 KS.

Sve je počelo uvođenjem 1.6-litrenog turbobenzinca od 200 KS, znamo da su Francuzi izdašni sa opremom, makar se ona nekada sastojala i od konja. Videći da samim time nisu napravili hibridni automobil sa niskom razinom štetnih ispušnih plinova, u Peugeotu su se odlučili u priču ubaciti i nekoliko elektromotora, pa da vide gdje će ih to dovesti.


Peugeot 508 Sport

Peugeot 508 Sport

Peugeot 508 Sport


Prvo su dodali jedan elektromotor na prednju osovinu, navodno od 110 KS. To još uvijek nije bilo dovoljno da 508 Sport ima dovoljno nisku emisiju ispušnih plinova pa su se odlučili na još jedan motor na stražnjoj osovini. Ovaj stražnji bi trebao imati 200 KS. Malo nas matematika ovdje zeza, ali Francuzi u cijeloj toj shemi računaju da automobil ukupno ima 360 KS pa ćemo im vjerovati.

Pogon automobila će biti sasvim logično na sve kotače a za prijenos snage bit trebao biti zadužen 8-brzinski automatski mjenjač. Karakteristike ovoga automobila nam nisu poznate, ali za sada najbliže s čime ga imamo za usporediti jest 508 Sport Engineered Concpet koji do 100 km/h stiže za 4.3 sekunde s mjesta. Uz najveću brzinu ograničenu na 250 km/h i električnim dometom od 50 kilometara, ovaj Peugeot izgleda prilično zanimljivo.


Pogledaj galeriju


Peugeot 508 Sport

Povratak na vrhpointer
Zatvori X