Pretraži
Pauza za Kavu: Na Međunarodni Dan Kave slavimo 10 godina najsimpatičnijeg sustava asistencije!

Pauza za Kavu: Na Međunarodni Dan Kave slavimo 10 godina najsimpatičnijeg sustava asistencije!

Objavljeno: 01/10/2019 / Autor: Petar Bondek / Foto: Daimler AG, Newspress, Drive Coffee

Na cestama svijeta kruži preko 14 milijuna Mercedesa naoružanima ATTENTION ASSIST-om, te njegovim legendarnim upozorenjem – TAKE A BREAK, s ikonom vruće kave.

U Njemačkoj je 0,7 % prometnih nezgoda koje završe s ozljedama uzrokovano zamorom, te 1,2 % nezgoda s tragičnim posljedicama. Mercedes-Benz je prepoznao neprijatelja na vrijeme – još prije 10 godina je u svoja vozila uveo ATTENTION ASSIST sustav, koji prepoznaje zamor kod vozača. Danas je ikona s vrućom kavom direktna asocijacija na Mercedes-Benz, baš poput snajpera, a njena popularnost ne opada.

 

Legendarni Franjo i Abesinija

 

Svako jutro čim pajserom otvorim kapke se sjetim legendarnog citata Franje Štefaneka iz najvećeg filma svih vremena (Tko pjeva zlo ne misli): “Idem malo prek k Žnidaršiću, štel bi si malo povedati o Abesiniji.” Da, upravo su abesinijski (današnji etiopijski) pastiri u 13. stoljeću primjetili da im koze živnu nakon konzumacija plodova s nekog grma, no da to primjene na sebe im je trebalo samo 200 g.

Slijedeći veliki skok se dogodio tek 1901. kad je Luigi Bezzera je godine proizveo prvi aparat za espresso na svijetu. Još uvijek mi nije jasno kakao taj lik nema svoju ulicu u svakom gradu u Hrvatskoj! Da, volimo kavu, ali je u prosjeku popijemo 5,1 kg po glavi stanovnika. Tu smo negdje oko prosjeka – tuku nas i Slovenci i BiH, za samo pola kile i sam Brazil, a prvak svijeta je – Norveška s 10 kg – prijestolnica kave, kratkih dana i depresije!

No, natrag u Mercedes-Benz i tu simpatičnu ikonu – proizvod zemlje u kojoj svaki stanovnik popije 164 l kave godišnje je vrlo jednostavan splet senzora, koji će od 2022. biti obavezan za SVE nove automobile proizvedene u EU.

 

Kod Mercedesa sustav prepoznaje sporije reakcije na upravljaču, što je samo jedan od 70 mjerenih parametara, a “ATTENTION ASSIST. Break!” upozorenje je aktivno pri brzinama od 60-200 km/h

 

Pogledaj galeriju

Povratak na vrhpointer
Zatvori X