Pretraži
Parkiranje – borba zbog koje vozači troše milijarde dolara

Parkiranje – borba zbog koje vozači troše milijarde dolara

Objavljeno: 17/07/2017 / Autor: Vozim HR / Foto: Pixabay

Vozači u SAD-u, Njemačkoj i Velikoj Britaniji troše milijarde dolara godišnje – u vremenu i gorivu – tražeći parkirna mjesta. Zatim potroše još više vremena (nego što je potrebno) kako bi izbjegli plaćanje kazni koje bi ih vjerojatno manje koštale. Zaključak je to najnovijeg istraživanja koje je proveo INRIX – američka tvrtka koja se bavi analizom prometa.

Naime, kako gradovi postaju prometno sve zagušeniji, tako izravni i neizravni troškovi parkiranja počinju zadavati glavobolje vozačima i političarima, koji često imaju različite ciljeve. Tako bi recimo gradonačelnik Zagreba najradije proširio parkrne zone od Sesveta na istoku do barem Samobora na zapadu. U takvom slučaju novaca za fontane i javne zahode nebi nedostajalo a i kumovi bi bili sretni


Parking, parkiralište, gužva, automobili

Foto: Pixabay


Vozači žele što više parkirališta, po što pristupačnijoj cijeni, dok vladajući u mnogim velikim gradovima žele smanjiti promet, kao i gužve na cestama, te onečišćenje koje promet uzrokuje.

S druge strane, proizvođači automobila i tehnološke tvrtke žele profitirati od pomaganja vozačima da što jednostavnije dođu do parkirnih mjesta, koristeći aplikacije za mobitele ili tehnologiju koja automatizira parkirališno manevriranje.

INRIX tako pruža podatke o prometu i uslugama koje služe za parkiranje, kao i proizvođačima automobila, te su vlasnici aplikacije za rezervaciju parkinga – ParkMe.Istraživanje o troškovima parkiranja temeljilo se na informacijama koje je tvrtka pokupila iz svoje baze podataka o parkiranju, te odgovorima iz anketa u kojima je sudjelovalo 18.000 vozača iz navedenih država.

INRIX je pak procijenio da prosječni vozač u većem američkom gradu plati godišnje 345 dolara više u izgubljenom vremenu i gorivu dok traga za parkirnim mjestom, dok u Velikoj Britaniji plati 209 funti, a u Njemačkoj čak 896 eura.


Pogledaj galeriju

INRIX je također otkrio da manje od 10 posto ispitanika u ove tri države koristi jednu od mnogih aplikacija koje pomažu u pronalasku, rezervaciji i plaćanju parkirnog mjesta. A kad su ih pitali koliko bi platili za korištenje tehnologije koja im osigurava “pametni parking”, čak 43 posto ispitanika je odgovorilo: ništa!

 

Povratak na vrhpointer
Zatvori X