Pretraži
Srce kucaj tiše : Predivni De Tomaso P72 je ugledao svjetlo dana na 60-tu godišnjicu tvrtke!

Srce kucaj tiše : Predivni De Tomaso P72 je ugledao svjetlo dana na 60-tu godišnjicu tvrtke!

Objavljeno: 04/07/2019 / Autor: Petar Bondek / Photo: De Tomaso/G.F. Willams / Automobilist

Ovakvo nešto IPAK nismo očekivali…čak ni na Goodwoodu!

Kad je nešto bazirano na karbonskoj konstrukciji Apollo IE -a , onda znamo što možemo očekivati – nešto vrlo lagano, skupo i u samoj superauto-stratosferi. Da, s novim De Tomasom smo dobili upravo to! Očigledno se legendarni oznak neće više baviti nešto manje ekskluzivnim sportskim automobilima kakve su bile Mangusta ili Pantera – za to će se pobrinuti The Core team, ista ekipa koja stoji iza Apolla IE…Zašto? Pa, superautomobili se nikad nisu prodavali tako dobro!

 

Prijateljska posla

Sve je počelo suradnjom dva frenda – Alejandra de Tomasa i Carolla Shelbyja koji su početkom 1960-ih pokušali stvoriti Can-Am automobil, no radi Shelbyjevog zgusnutog rasporeda i baziranja cijelog automobila oko sedamlitrenog V8 kojeg su trebali izvesti iz 289 Ford/Cobra motora – P70 projekt je ispao nemoguća misija.

Carroll je poslao Petera Brocka u Modenu da ubrza stvar, a to je bila kap koja je prelila Alejandrovu čašu…Shelby se povukao a bolid je ugledao svjetlo dana 1965. kao Ghia De Tomaso Sport 5000. Da, ista ona Ghia koju je kasnije vodio Alejandro…

Koji će motor završiti u P72? Nemamo pojma, samo znamo da će mjenjač biti ručni, vizualno u rangu Paganijevog1 Da, i to je moguće! Motor definitivno zvuči kao V12, pa je moguće da je posudio neki testni Apollov …

Svi metalni dijelovi imaju izgled rozog zlata, iako bi izgledali dovoljno ekskluzivni i od čistog čelika…

Cijena od  750.000€ ga čini znatno popularnijom od Apolla Intensa Emozionea, a bit će proizvedeno samo 72 komada.

 

Cijena zvuči superpopularno, pogotovo kad se uzme u obzir da ovako predivan automobil nismo vidjeli od…Ferrarija 330 P4?

 

Samo 72 sretnika znači! slobodno podijelite svoja mišljenja…

Pogledaj galeriju

De Tomaso P72

Povratak na vrhpointer
Zatvori X