Pretraži
Pad prodaje od 97% u Velikoj Britaniji napravio najčudniju listu najprodavanijih automobila

Pad prodaje od 97% u Velikoj Britaniji napravio najčudniju listu najprodavanijih automobila

Objavljeno: 06/05/2020 / Autor: Tin / Foto: Pixabay

Najčudnija lista najprodavanijih automobila – Pandemija virusom COVID-19 imala je drastičan efekt na prodaju novih automobila diljem cijeloga svijeta, ali jedna od najpogođenijih tržišta je upravo ono u Velikoj Britaniji. Statistike  britanskog Društva proizvođača i trgovaca motornih vozila pokazuju da je britansko tržište doživjelo pad od gotovo 97 posto.

U travnju prošle godine se u Velikoj Britaniji prodalo preko 161 tisuću novih vozila, a u travnju ove godine, zbog zatvorenih prodajnih salona, prodano je tek 4321 novo vozilo. Takav drastičan pad uzrokovao je i najčudniju TOP 10 listu najprodavanijih automobila.

Naime, njihove liste najprodavanijih automobila u pravilu izgledaju kao i one u ostatku Europe. Na vrhu su uvijek automobili poput Volkswagena Golfa, Forda Fieste i Focusa, Nissana Qashqaija i sličnih, ali u travnju ove godine na vrhu su se našli znatno skuplji i drukčiji automobili.


Najčudnija lista najprodavanijih automobila


Najčudnija lista najprodavanijih automobila

Na prvom mjestu našao se Tesla Model 3 s prodanih 658 primjeraka, a odmah iza njega nalazi se Jaguar I-Pace s 367 primjeraka. Na trećem i četvrtom mjestu smjestili su se Vauxhalli (Opeli) Corsa i Crossland X, od kojih se eventualno Corsa nađe među najprodavanijima.

Slijede ih redom Ford Tourneo Custom, Peugeot Rifter i Seat Leon koji su poprilično šokirali Britance s obzirom na to da se nikad nisu pojavljivali među najprodavanijima. Mercedes A-klasa našla se na osmome mjestu, ali ona je uz Corsu inače vrlo popularan model u Velikoj Britaniji.

Deveto i deseto mjesto zauzeli su Nissan Leaf i Peugeot 308, što je također začudilo Britance jer je Leaf već treći potpuno električni automobil na popisu, a Peugeot nije baš često među najprodavanijima.„S obzirom na zatvaranje svih prodajnih salona diljem Velike Britanije tijekom travnja, nije ni čudo da su se dogodili najgori prodajni rezultati koje pamtimo. Te brojke čine iznimno loše vijesti za stotine tisuća ljudi čija životna sredstva ovise o sektoru“, izjavio je izvršni direktor britanskog Društva proizvođača i trgovaca motornih vozila Mike Hawes.

Snažno tržište novih automobila podržava zdravo gospodarstvo i dok Britanija tek počinje planirati oporavak, nama je hitno potrebna trgovina maloprodajom automobila“, dodaje Hawes. Moramo se složiti da se riječi Hawesa slobodno mogu primijeniti i na slučajeve diljem cijeloga svijeta jer ovakvim drastičnim padom prodaje automobila, mogli bi patiti brojni zaposlenici, industrija pa čak i gospodarstva brojnih zemalja.Najčudnija lista najprodavanijih automobila

Povratak na vrhpointer
Zatvori X