Pretraži
Ovo su kamere koje slikaju glupane koji tipkaju po mobitelu za vrijeme vožnje. Poslije im dođe kazna

Ovo su kamere koje slikaju glupane koji tipkaju po mobitelu za vrijeme vožnje. Poslije im dođe kazna

Objavljeno: 04/12/2019 / Autor: Mihael / Foto: pexels.com

Australska savezna država Novi Južni Wales počela je s korištenjem novih kamera za detekciju prekršitelja za volanom. Na meti su oni koji koriste mobitele na nepropisan način dok su za volanom. Primjena nove tehnologije krenula je s mjesecom prosincem, a sve kako bi se stalo a kraj onima koji mobiteliraju za volanom.

Cilj ovog projekta jest odvratiti ljude od želje da koriste mobitele u vožnji, svaka njegova neprimjerena upotreba bit će zabilježena na kamerama. Australci srećom daju pokusni rok svima onima koje kamera uhvati s mobitelom u ruci. U prva tri mjeseca, oni koji budu uhvaćeni da su koristili mobitel za volanom dobit će doma pismeno upozorenje o tome da su uhvaćeni u prekršaju.

  

Prema novim zakonskim odredbama, australski centar za sigurnost navodi da je ilegalno istovremeno držati i koristiti mobitele u ruci. Također je protuzakonio koristiti mobitel dok čekate na crvenom svjetlu ili stojite zaglavljeni u prometnoj gužvi. Mobitele je dopušteno koristiti isključivo dok su u za to predviđenom držačui u automobilu ili pak bežično putem Bluetootha.


Kamere koje otkrivaju mobitele za volanom

Kamere koje otkrivaju mobitele za volanom


Dok se mobitel nalazi u svome držaču, smijete ga koristiti putem dodira kako biste se javili na poziv ili pak nazvali nekoga. Također je dopušteno koristiti mobilte kao sustav navigacije. Nakon isteka prva tri mjeseca od uvođenja. vozači koje kamera uhvati u prekršaju dobit će nvčanu kaznu u visini od 344 dolara koja će se popeti na 457 dolara ukoliko mobitel koristit u području škole.

Pokazatelj da su ovakve kamere i više nego li potrebne u prometu, govori i podatak da su Australci u Novom Južnom Walesu ranije ove godine za vrijeme probnom perioda i testiranja sustava novih kamera zabilježili 100,000 prekršitelja koji su mobitel koristili na pogrešan način.

Kamere koriste visok stupanj umjetne inteligencije kako bi detektirale i prepoznale koristite li mobitel na ispravan ili nedopustiv način dok upravljate motornim vozilom.


Pogledaj galeriju


Kamere koje otkrivaju mobitele za volanom

Povratak na vrhpointer
Zatvori X