Pretraži
Ovo su Bugattijevi tajanstveni koncepti koji nikada nisu stigli do serijske proizvodnje

Ovo su Bugattijevi tajanstveni koncepti koji nikada nisu stigli do serijske proizvodnje

Objavljeno: 22/02/2020 / Autor: Mihael / Foto: Bugatti

Bugatti tajanstveni koncepti – Malo je marki automobila koje su toliko opjevane svugdje u svijetu kao što je to Bugatti. Ekskluzivnost, astronomske cijene i hiperautomobili – tako bismo ukratko mogli opisati Bugattija iako je on puno puno više od toga. Francuska marka je najelitniji dio Volkswagenovog portfelja a ovi koncepti otkrivaju nam malo bolje što se još sve vrtilo po glavama genijalaca iz Bugattija.

Bugatti je od svog priključivanja Volkswagen grupaciji 1998. godine proizveo samo dva automobila. Prvi je bio Veyron a drugi je Chiron. U oba slučaja se radi o hiperautomobilima sa četveroznamenkastim brojem konja ispod haube. Tehnički gledano, ta tvrdnja nije sasvim korektna jer oba automobila imaju djelomično otvoren motor bez haube zbog boljeg hlađenja, no nećemo cjepidlačiti.

  

Originalni plan glavonja u Bugattiju je bio izaći na tržište sa tri automobila tijekom 2010-ih. Chiron je jedan od njih dok su druga dva automobila trebala biti hijerarhijski raspoređeni iznad i ispod njega, jedan dolje a drugi gore. Prvi u dva osebujna automobila je Bugatti Atlantic koji je svojevrstan „remake“ legendarnog modela iz 1936. godine, Bugattija Type 57 Atlantica.

Suvremeni Atlantic je trebao biti prikazan javnosti na ekskluzivnom Pebble Beach Concours d’Elegance 2015. godine. Nažalost, iste te godine otprilike u to vrijeme je izbio Dieselgate koji je Volkswagena koštao ugleda i nebrojeno puno novaca. Kolateralna žrtva toga skandala postao je Bugatti Atlantic. Automobil je bio zamišljen kao GT kupe sa V8 motorom sprijeda uparenog sa električnom tehnologijom kuju danas imamo u Porscheu Taycanu.


Bugatti tajanstveni koncepti

Bugatti tajanstveni koncepti

Bugatti tajanstveni koncepti


 

Bugatti tajanstveni koncepti

Drugi koncept koji je izgubio bitku protiv financijske opravdanosti također postavši kolateralnom žrtvom Dieselgatea jest fantastični Bugatti Rembrandt također konceptualno izveden nesretne 2015. godine. Za razliku od skromnijeg Atlantica, Rembrandt je trebao koristiti monstruozni W16 motor iz Chirona samo ovaj puta središnje smješten ali ispred kabine automobila.

U toj formi postao bi ultimativna GT krstarica kojoj ne bi mogao odoljeti niti jedan multimilijarder. Najstariji tajnoviti koncept iz redova Bugattija je Veyron Barchetta. U današnje vrijeme osuvremenjenih klasičnih retro superautomobila, poput Ferrarija Monze i McLaren Elve, ovaj Veyron izgleda sasvim „uobičajeno“. Međutim, vizionari u Bugattiju su ga projektirali još 2008. godine.

Mehanički, ovaj automobil se temelji na Veyronu 16.4 Grand Sport Vitesse sa istim quadturbo W16 monstrumom. Nažalost, glavonje u Bugattiju su se odlučili protiv serijske proizvodnje Barchette tako da ju sada možemo jedino promatrati kao nedosanjani dječački san u unikatnoj konceptnoj formi.


Pogledaj galeriju


Bugatti tajanstveni koncepti

Povratak na vrhpointer
Zatvori X