Pretraži
Ovo se na Internetu smatra savršenim BMW om. BMW E46 M3 CSL sa ručnim mjenjačem!

Ovo se na Internetu smatra savršenim BMW om. BMW E46 M3 CSL sa ručnim mjenjačem!

Objavljeno: 11/01/2020 / Autor: Mihael / Foto: BMW

BMW E46 M3 CSL – BMW M3 CSL je limitirana verzija M3-ice iz generacije E46. Automobil se proizvodio 2004. godine sa ukupno 1.383 proizvedena primjerka. Oznaka CSL je ono što ga formalno razlikuje od standardne M3-ice a u cijelosti glasi – „Coupe Sport Leichtbau“ što bismo preveli kao „sportski laki kupe“. Ne možemo reći da je stnadardna M3-ica masivan automobil, ali CSL verzija je lakša za izdašnih 110 kilograma.

Uštede su postignute izdašnim korištenjem lakih materijala, prije svega karbonskih vlakana i fiberglasa. Karbon je korišten u izradi karoserijskih panela, prije svega krova i vrata, a lakši krov je značio i niže težište automobila što za posljedicu ima bolju upravljivost.

Zapravo, malo se automobila toliko približilo vozačkom savršenstvu kao što je to uspjelo E46 M3 CSL-u, ali nažalost napravili su ga s jednom manom. Njegova slaba točka jest mjenjač, automatizirani sekvencijski ručni mjenjač koji je BMW iz ne sasvim razumljivih nam razloga odlučio ekskluzivno ponuditi u CSL-u.


M3 CSL ručni mjenjač

M3 CSL ručni mjenjač

M3 CSL ručni mjenjač


Oni sa smislom za malo sarkazma tvrde da su u BMW-u namjerno odlučili ugraditi automatizirani sekvencijski mjenjač u CSL kako bi dali barem kakvu takvu šansu konkurentima da i samo pokušaju postići mehaničko savršenstvo na kotačima koje je utjelovio ovaj fenomenalni M3.

 

BMW E46 M3 CSL

Hendikep kojeg je izazivao sekvencijski mjenjač bio je poznat i svima jasan od početka. Mnogi su se žalili na to i prozivali BMW zašto je odlučio ograničiti inače savršeni automobil jednim bezličnim automatikom koji nije dorastao ostatku automobila.

  

Neimenovani vlasnik M3-ice iz naše priče skupio je hrabrosti i odlučio dirnuti u voljeni M3 CSL. Zapravo pretvorba automobila iz sekvencijskog u ručni uopće nije tako komplicirana kako biste mogli pomisliti.

Mjenjačka kutija je ista, a da biste sekvencijski pretvorili u ručni je potrebno ubaciti par veznih komponenti mjenjača te dodati papučicu kvačila. Sada imate M3 CSL sa ručnim mjenjačem, apsolutno savršen vozački stroj.


Pogledaj galeriju


BMW E46 M3 CSL

Povratak na vrhpointer
Zatvori X