Pretraži
Ovo je Rivian R1T ; Električna pickup rukavica bačena u zabrinuto lice Elona Muska?

Ovo je Rivian R1T ; Električna pickup rukavica bačena u zabrinuto lice Elona Muska?

Objavljeno: 26/11/2018 / Autor: Petar Bondek / Foto/Video: Media Rivian

Sutra će na AutoMobility LA biti predstavljen prvi svjetski avanturistički pickup na struju, pod egzotičnim nazivom Rivian R1T, skupa s a strujnim SUV-om (R1S).

Iako naziv asocira na Yamahu R1 s turbom, radi se o vrlo sposobnom pick-upu s autonomijom od preko 650 km – eto otkuda avanturizam, da je autonomija manja avantura ne bi bila moguća! Radi se o četveromotornom AWD vozilu s tzv. Skateboard platformom koja omogućuje razne mogućnosti skladištenja tereta ili sportskih rekvizita, te izdašnoj autonomiji koja je omogućena jednim punjenjem.


Prostora ima i više nego što objektivno trebate; obilje staklenih površina, reciklirano drvo i fina koža su recept za relaksaciju svih nazočnih


Filozofija Skateboard platforme je (kao što ime sugerira)u smještaju baterija, pogonske jedinice, ovjesa, kočnica i termalnog sustava ispod visine kotača, gdje se ostavlja dovoljno prostora za putnike i njihovu opremu. Sve navedeno omogućuje nisko težište, što čini ovaj zabavni pickup vrlo agilnim i stabilnim.

Još jedan razlog navedenom je  – ovjes; dvostruka poprečna ramena sprijeda i multilink straga je obično recept za hot-hatcheve, no uz podesive amortizere i podesiv zračni ovjes ovaj pick up je podjednako komforan na autocesti i uvjerljiv na terenu, gdje bez ikakvog problema prelazi vodene prepreke doboke 1m i savladava uspone od 45%.


Obilje okretnog momenta je u stanju u svakom probuditi kvartovskog huligana


Tajna uspjeha leži u četiri elektromotora koji svaki pojedinačno razvijaju 147 kW s vrlo preciznom kontrolom okretnog momenta u svakoj situaciji, od prolazaka zavoja u warp brzini do puzanja po kamenim blokovima. Maksimalni (teorijski) okretni moment po kotaču iznosi damperskih 3.500 Nm (14.000 Nm za cijelo vozilo), a R1T ubrzava do 98 km/h za tri sekunde, uz sedam sekundi ubrzanja do 160 km/h.


Otvora za smještaj ima posvuda -ovdje možete ukrcari surf ili palice za golf, a naprijed (gdje naravno NEMA motora) roštilj, mobilne hladnjake ili mlađeg nećaka bez klaustrofobije


Treba napomenuti i mogućnost vuče tereta do 5,5 t. Da, to je SF i za Yamahu! Naravno, snaga ovisi o odabranoj konfiguraciji paketa baterija – 105, 135 ili 180 kWh, a snaga na mjenjaču isto tako iznosi 300, 522 ili 562 kW, uz iskoristivi okretni moment od 560 – 1.120 Nm (7.000 – 14.000 Nm ukupnog okr. momenta).

Kratki prevjesi, ogromni klirens i Skateboard konstrukcija su jasan pokazatelja kako će izgledati multitasking pickupovi skore budućnosti.Uz poveću težinu od 2.670 kg najveća brzina od 200 km/h zvuči fantastično. Da li je ovo još jedan strujić od kojeg mi se ježi koža od neodobravanja? Not bloody likely rekao bi Seinfeld…Pogledaj galeriju

 

Povratak na vrhpointer
Zatvori X