Pretraži
Ovo je 5 najčešćih pogreške kod kupovine i korištenja zimskih guma

Ovo je 5 najčešćih pogreške kod kupovine i korištenja zimskih guma

Objavljeno: 13/11/2019 / Autor: Mihael / Foto: pexels.com

Zima nam je pred vratima. Temperature ispod 7° C nisu više pogodne za vožnju na ljetnim gumama. I sam zakon je jasan te kaže da je zimska oprema obavezna od 15. studenog tekuće godine pa sve do 15. travnja iduće godine. Unatoč tome što zime iz godine u godinu djeluju sve toplije, temperatura može biti varljiva. Možda vam se na suncu čini toplo i suho ali naiđete li na komad mokre ceste u sjeni, velike su šanse da ljetne gume izgube trakciju.

 

  1. Zimske gume mi nisu potrebne jer vozim se samo po suhom i sunčanom vremenu

Ovdje smo već dali odgovor u uvodnom dijelu ali ključno je ponoviti da zimska guma nije tu samo da bismo se njome vozili po snijegu i ledu. Naoko čist i suh asfalt sam po sebi može biti nezgodan kada je temperatura niska pa ljetna guma počne dobivati plastična svostva i gubi elastičnost. Pri temperaturi od -10° C, automobl na ljetnim gumama zaustavit će se tek nakon 55 metara pri brzini od 60 km/h. Istom tom automobilu treba 44 metra da se zaustavi kada su na njemu zimske gume.

 

 

  1. Kupovina jeftinih ili polovnih guma kako bi se uštedjelo

Nažalost financijska situacija mnogih vozača je takva da im kupovina kompleta zimski guma predstavlja značajan trošak. Posezanje za najjeftinijim gumama ili pak onim rabljenima, nije pametna odluka. Istražite malo razne specijalizirane portale i tiskovine koji u ovo doba objavljuju grupne testove zimskih guma. Ne biste vjerovali koliko dobra guma se može kupiti za svega par desetaka kuna više od one najjeftinije. Rabljene su problematične jer  im je teško znati pravo stanje pa mogu skrivati nevidljiva oštećenja.


greške kod kupnje zimskih guma


  1. Kupovina guma u zadnji tren

Dajte si vremena pri odabiru gume, osobito ako to već ne radite dugi niz godina pa niste upućeni koje su uobičajeno dobre. Kupovina zimskih guma kada već počne snijeg je u najmanju ruku neodgovorno jer tada ih već trebate imati na automobilu. Standardno je da se u to doba stvaraju i gužve kod vulkanizra a izbor guma za kupovinu je manji jer su već rasprodane.

 

 

  1. Procjena karakteristika gume prema izgledu „ripne“ i trošenje gume do zakonskog minimuma

Suvremene zimske gume se ne mogu procijeniti prema izgledu. Tu je još puno faktora a ono najvažnije što ne vidimo jest smjesa od koje je guma napravljena. Vrsta te smjese dramatično utječe na karakteristike. Također, nemojte čekati do zakonskih 4 milimetra dubine „ripne“ pa tek tada kupovati nove zimske jer s godinama vožnje i istrošenošću guma i prije tog obaveznog minimuma izgubi svojstva.


greške kod kupnje zimskih guma

greške kod kupnje zimskih guma


 

  1. Montaža boljih zimskih guma sprijeda a lošijih straga i kupnja krivih dimenzija

 

Većina suvremenih automobila ima prednji pogon pa se onda prednja osovina kojaje i inače dominantna za upravljanje i kočenje još više nameće kao prvi izbor. Međutim to može biti dvosjekli mač jer slabije gume straga mogu dovesti do zanošenja stražnjeg kraja zbog gubitke trakcije što nas može odvesti u opasno preupravljanje. Isto tako pogrešna dimenzija gume za vaše vozilo a osobito na felgi krive dimenzije može biti opasna ako se pretjera. Odstupanja za jednu „veličinu“ u širini nisu veliki problem.


Pogledaj galeriju


greške kod kupnje zimskih guma

Povratak na vrhpointer
Zatvori X