Pretraži
Ovaj VW Polo ima 420 KS i prava je babaroga za ulickane supersportaše

Ovaj VW Polo ima 420 KS i prava je babaroga za ulickane supersportaše

Objavljeno: 13/03/2019 / Autor: Mihael / Foto: Wimmer

Aktulani Polo GTI kojeg možete kupiti u bilo kojem Volkswagenovom salonu automobila, onako svjež ispod čekića ima i više nego dovoljnih 200 KS koje u stopu prati 320 Nm okretnog momenta. Te vrijednosti je imao i Golf GTI pete generacije, koji je ujedno i jedan od najbolje složenih vrućih kompakata u posljednjih 15-ak godina.

Manji brat Polo ga je sustigao kroz nekoliko godina a u svojoj prethodnoj generaciji koja se prodavala kao nova sve do 2017. godine imao je i posebnu relijašku verziju imena Polo R WRC. U toj izvedbi izvlačio je čak 220 KS iz 2.0-litrenog turbobenzinca a okretni moment je bio doista impresivan za manju klasu gradskog kompakta, 475 Nm!

Nekim čak niti to nije dovoljno pa su odlučili uzeti ovaj WRC Polo i od njega napraviti pravu malu babarogu. Ekipa iz njemačke tunerske kuće Wimmer odlučila je stvari podići na novu razinu. Komplet nadogradnji na ovom Polu uključuje dorađeni turbopunjač, novi usis zraka, prerađenu pumpu visokog tlaka, sportski ispuh od inoxa, novi softver i još nekolicinu novih komponenti.


Wimmer Polo R WRC

Wimmer Polo R WRC

Wimmer Polo R WRC


Važno je istaknuti u cijeloj ovoj priči da Wimmerov Polo i dalje ima pogon samo na prednje kotače, što maksimalnu snagu od 420 Ks i 651 Nm čini još i više zastrašujućima. Stavimo ovo u perspektivu i povucimo usporedbu s aktualnim Golfom R, najsnažnijim tvorničkim kompaktom iz Volkswagena. On raspolaže impresivnim brojkama, 310 KS uz 400 Nm omogućuju mu najveću brzinu od 267 km/h i ubrzanje do stotke od 4.6 sekundi.

Mali Polo u Wimmerovoj adaptaciji ima najveću brzinu od 280 km/h a ubrzanje mu nije poznato. S obzirom da ima prednji pogon, teško je reći poteže li do stotke brže od Golfa R jer ovaj ipak ima pogon na sve kotače. Ono što Wimmerovom Polu nikako ne manjka jest dramatičnost jer prednji pogon je na svojim granicama izdržljivosti u ovom paketu. Zamolite li Wimmerovce, neće vam Pola oblijepit kričavim naljepnicama pa ćete u rukama imati istinskog spavača.


Pogledaj galeriju


Wimmer Polo R WRC

Povratak na vrhpointer
Zatvori X