Pretraži
Ovaj model je bio posljednji čavao u lijesu tvrtke koja proizvodi automobile od 1904.g.

Ovaj model je bio posljednji čavao u lijesu tvrtke koja proizvodi automobile od 1904.g.

Objavljeno: 03/05/2019 / Autor: Petar Bondek / Photo: H&H Classics

Kad se spomene AC, znalcima pred očima odmah zasjaji 428 kojeg je dizajnirao Pietro Frua s gromoglasnim sedamlitrenim V8 Fordovim motorom, no ovaj AC iz 1982. je zapravo tamna strana priče…

 

Premalo i prekasno

Pred Vama je posljednji primjerak AC-ovih automobila, prototip modela 3000 ME koji je trebao nastaviti proizvodnju s Alfinim V6 motorom 1982., ali to se nije dogodilo. Cijeli projekt se razvukao do beskonačnosti od predstavljanja modela pradavne 1973., problemi s proizvodnjom, nagli dolazak sposobnijih i bolje izrađenih automobila sve je išlo protiv AC-a.

Ideja je bila dobra – napraviti britansku verziju Lancije Stratos, umjesto Dino V6 remek-djela staviti Fordov V6 i ukratko – osvojiti svijet! Nažalost, postao je tako notoran da danas ni Britanci ne znaju za njega! Preslab (138 KS), prespor (180 km/h) i proizveden u samo 76 primjeraka postao je predmetom sprdnje (kao npr. DeLorean), a dok se proizvodnja odugovlačila sviejt je upoznao pravi britanski superautomobil – Lotus Esprit!

AC prototip MkII je imao skoro sve što mu je trebalo – kompletnu mehaniku posuđenu od strane Alfa Romea – 2,5 litreni “Busso” V6 s modificiranim Hewland mjenjačem, kočnice, ovjes i kotači su trebali biti talijanski eliksir života za britanskog proizvođača na samrti. kasnije je u ovaj prototip ugrađen i dorađen trolitreni Alfin V6 spreman za natjecanje, ali ni tu AC nije imo sreće – pravila klase su se promijenila i opet je završio ful skockan bez mjesta za izlazak…

Pogledaj galeriju

Nažalost, sve je stalo na prototipu u propadajućoj škotskoj tvornici – prodaja 40 primjeraka tjedno je spadala u znanstvenu fantastiku, a bankrot i gašenje tvrtke su nažalost postale realnost. Šteta, to je mogao biti škotski Dino 308 GT4, koliko god to krivo zvučalo! Prvog svibnja je prodan na H&H Classic-ovoj aukciji za 18.562.50 funti – mala cijena za unikat tako sudbonosne prirode!

Povratak na vrhpointer
Zatvori X