Pretraži
Ovaj tip i njegova Tesla Model S su prevalili milijun kilometara. Kaže bez ikakvih kvarova

Ovaj tip i njegova Tesla Model S su prevalili milijun kilometara. Kaže bez ikakvih kvarova

Objavljeno: 03/12/2019 / Autor: Mihael / Foto: Tesla

„Manijak“ iz Njemačke natukao je preko milijun kilometara na svojoj Tesli iz  2013. godine. Ime mu je Hansjorg Gemmingen. Čovjek vožnju doslovno shvaća kao hobi pa je tako u prosjeku dnevno napravio oko 600 kilometara na svojem Modelu S. Dotični se ne smatra samo automobilskim entuzijastom nego si je uzeo za misiju da dokaže drugima kako su mitovi o električnim automobilima zapravo čista glupost.

Nepouzdani, kvarljivi, kratkog dometa i vječno na punjaču bio bi otprilike sažet i stereotipan opis električnih automobila. Takve tvrdnje bi se mogle komotno primjeniti na električne automobile otprije 20-ak ili više godina. Najveća razlika od tada do sada se dogodila na području izrade električnih baterija.

  

Njihov kapacitet, izdržljivost i brzina kojom se pune su uvelike promijenili način na koji doživljavamo električna vozila u cijelosti. Gemmingenov pothvat je velik ali njegova namjera da dokaže izdržljivost električnih automobila urodila je dvojakim rezultatima.


Tesla Model S milijun km

Tesla Model S milijun km

Tesla Model S milijun km


Njegov Model S. kojeg je 2014. godine kupio kao izložbeno demo vozilo, trenutno se nalazi na drugom kompletu baterija i čak četvrtom motoru. Pokušamo li stvari gledati s pozitivne strane, svejedno možemo reći da ovaj Nijemac prošao nevjerojatnih 290,000 kilometara sa originalnim kompletom baterija.

Tri prethodna motora također su odslužila svoj vijek ali srećom sve se dogodilo u jamstvenom roku pa je Gemmingen izbjegao golemi trošak na svoj račun. Slično kao i s pametnim telefonima, baterije električnih automobila također ne valja prazniti i puniti preko određenih vrijednosti.

To zna i Hansjorg iz naše priče, pa zbog toga baterije gotovo nikada ne puni preko 85% kapaciteta, niti dopušta da mu napunjenost istih padne na nulu. Entuzijastični Gemmingen ne namjerava ovdje stati, sljedeći cilj mu je uzeti svoj limuzinski Model  S i pokazati da može dogurati do 1,610,000 kilometara. Jubilarnu milijuntnu kilometražu zabilježila je i ekipa iz Guinessa kao novi rekord za električna vozila.


Pogledaj galeriju


Tesla Model S prešla milijun km

Povratak na vrhpointer
Zatvori X